nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Sindiket cuci wang guna artis popular tumpas

8 OKT: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) merampas wang tunai bernilai RM5 juta dan menyita 23 kereta mewah termasuk jenis Bentley, (Ford) Mustang, Roll Royce, Ferrari, Lamborghini, Porche dan Nissan GTR dipercayai milik individu dikaitkan dengan sindiket pengubahan wang haram Macau Scam yang sedang disiasat sejak beberapa hari lalu.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam Baki berkata, pihaknya juga membekukan sebanyak 730 akaun bank yang mempunyai nilai simpanan berjumlah RM80 juta, selain menahan 20 suspek termasuk 11 orang awam, lapan kakitangan penguat kuasa dan seorang warga China bagi membantu siasatan kes terbabit.

Ketika mendedahkan hasil siasatan berkenaan, beliau berkata, kenderaan mewah terbabit dipercayai daripada hasil keuntungan kegiatan penipuan itu.

AZAM BAKI

“Sebanyak 23 kenderaan yang mewah ditahan, tiada yang kecil-kecil. Pada kami kenderaan ini hasil dan keuntungan daripada pihak-pihak yang terbabit.

“Antaranya kenderaan-kenderaan mewah itu adalah Bentley, (Ford) Mustang, Roll Royce, Ferrari, Lamboghini, Porche, (Nissan) GTR dan beberapa motosikal berkuasa tinggi,” katanya dalam temu bual secara langsung menerusi slot ‘SPRM 360’ di MACCfm, hari ini.

Mengulas lanjut, Azam berkata semua aset berkenaan dan wang tunai berkenaan dianggap sebagai hasil kerajaan.

Beliau berkata, SPRM dalam proses untuk melucut hak akaun dan aset yang cuba ‘dicuci’ dan membawa kes ke mahkamah untuk rampasan itu dimasukkan sebagai hasil kerajaan.

“Sindiket ini sudah beroperasi sejak beberapa tahun lalu dan kita curiga bagaimana mereka boleh berleluasa. Kita akan rampas (akaun, aset) untuk dijadikan hasil kerajaan kerana ini adalah wang hasil penipuan,” katanya.

Dalam pada itu, Azam mendedahkan sindiket berkenaan menyerahkan wang dalam bentuk tunai kepada individu terbabit untuk ‘dicuci’ menerusi operasi perniagaan sah.

“Dalam kes sebegini, ada juga sindiket yang bertindak sebagai peminjam seperti along kepada individu berkenaan. Dari segi luaran, perniagaan itu mungkin nampak ia adalah sah melalui perolehan perniagaan tetapi ia adalah sebaliknya,” katanya

Beliau berkata, SPRM juga akan bekerjasama dengan Lembaga Hasil Dalam Negara (LHDN) untuk melihat jika ada kesalahan lain yang dilakukan sindiket berkenaan.

Katanya, selain penggunaan Akta SPRM 2009 seperti Seksyen 16 dan 17, mereka turut menguatkuasakan peruntukan Kanun Keseksaan seperti kesalahan menipu dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001.

Sebelum ini media melaporkan, SPRM menahan 10 individu termasuk lapan pegawai kanan Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta merampas wang tunai RM100,000, berhubung siasatan kes kegiatan pengubahan wang haram hasil aktiviti judi dalam talian dan Macau Scam.

Empat pegawai kanan terbabit masing-masing seorang berpangkat Asisten Komisioner, Superintendan, Deputi Superintendan dan Asisten Superintendan serta dua anggota berpangkat Lans Koperal ditahan sejak petang kelmarin hingga tengah hari tadi, manakala empat lagi ditahan petang tadi.

Semua anggota terbabit bertugas di Bukit Aman dan Ibu Pejabat Kontinjen Polis (IPK) Selangor.

Malah memetik sumber, pegawai berpangkat Asisten Komisioner itu bagaimanapun sudah dibebaskan selepas keterangannya direkodkan, namun seorang lagi pegawai berpangkat Superintendan direman semalam untuk membantu siasatan.

Terdahulu, media melaporkan mengenai taktik perdaya dan menggunakan populariti artis untuk menjalankan kegiatan ‘mencuci’ duit haram melalui pelbagai usaha sama dan perniagaan sah.

Itu antara kegiatan segelintir individu yang disyaki terbabit dengan kegiatan haram termasuk perjudian sebelum memerangkap segelintir artis tempatan dengan menawarkan bantuan modal untuk memulakan perniagaan.

Kaedah itu dianggap mampu mengaburi mata pihak berkuasa selain membolehkan keuntungan diperoleh hasil kerjasama pelbagai bentuk pelaburan yang disertai bersama.

Namun, kegiatan mereka itu dikesan Bahagian Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AML) SPRM hasil risikan dan siasatan dijalankan sebelum lima individu termasuk seorang lelaki bergelar Datuk dan Datuk Seri ditahan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.