nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

RUU tangguh pilihan raya bercanggah Perlembagaan

3 NOV: Penggubalan rang undang-undang (RUU) untuk menangguhkan pilihan raya dalam tempoh pandemik COVID-19 adalah tidak bersesuaian dan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Takiyuddin Hassan berkata, pindaan Perlembagaan Persekutuan pula perlu disokong oleh dua pertiga Ahli Parlimen.

“Pihak kerajaan boleh mencadangkan penangguhan suatu pilihan raya sekiranya pandemik ini difikirkan boleh diisytiharkan darurat seperti yang diperuntukkan di bawah Perkara 150 (1) Perlembagaan Persekutuan,” katanya dalam jawapan bertulis kepada Dewan Rakyat, hari ini.

Takiyuddin menjawab soalan lisan daripada Ahli Parlimen BN Padang Terap, Datuk Seri Mahdzir Khalid yang meminta Perdana Menteri menyatakan adakah kerajaan bercadang untuk meminda Perlembagaan Persekutuan atau mewujudkan rang undang-undang khusus bagi membolehkan suatu pilihan raya ditangguhkan dalam tempoh pandemik COVID-19 bagi mengelakkan berlakunya peningkatan kes bagi menjamin kepentingan umum.

Hari ini, Jawatankuasa Khas Pembaikan Sistem dan Undang-undang Pilihan Raya (ERC) mencadangkan supaya Suruhahanjaya Pilihan Raya (SPR) diberi kuasa menangguhkan pilihan raya semasa krisis berlaku termasuk yang melibatkan kesihatan, huru-hara dan bencana atau keadaan yang boleh membahayakan keselamatan negara.

Pengerusinya, Tan Sri Ab Rashid Ab Rahman, dipetik sebagai berkata satu peruntukan yang khusus boleh dimasukkan ke dalam Perlembagaan Persekutuan dan Akta Pilihan Raya 1958.

Ab Rashid yang juga bekas Pengerusi SPR berkata, langkah tersebut bertujuan memberi kuasa kepada SPR bagi mengambil tindakan-tindakan perlu apabila berlaku apa-apa keadaan krisis yang memudaratkan negara.

Sabtu lalu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dilaporkan berkata, pilihan raya umum tidak sesuai diadakan sekarang ketika negara masih bergelut dengan penularan COVID-19.

Katanya, Akta 342 (Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988) perlu dipinda untuk memberi kuasa kepada Kementerian Kesihatan menghalang pilihan raya diadakan bagi tujuan kesihatan awam. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.