nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

RM149j bayar insentif pekebun getah

11 NOV: Kerajaan membelanjakan RM149 juta bagi membayar Insentif Pengeluaran Getah (IPG) kepada pekebun getah di seluruh negara, sejak Januari hingga Oktober lalu.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr. Mohd Khairuddin Aman Razali, berkata ini menunjukkan kerajaan amat prihatin berkaitan isu ketidakstabilan harga getah yang memberikan kesan kepada pendapatan penoreh getah.

Khairuddin yang juga Ahli Parlimen PAS Kuala Nerus berkata hal demikian kerana harga getah asli sebagaimana harga komoditi lain bergantung kepada permintaan dan penawaran pasaran di peringkat global.

“Harga getah yang rendah pada awal dan pertengahan tahun ini disebabkan oleh kelembapan ekonomi dunia, permintaan yang rendah dari negaranegara pengguna utama getah asli berikutan ketegangan perdagangan China dan Amerika Syarikat dan penularan wabak Covid-19 yang melanda seluruh dunia.

“Justeru, kerajaan terus komited untuk memelihara kebajikan golongan pekebun kecil getah dengan melaksanakan langkah-langkah seperti pertama mempergiat hebahan dan kesedaran kepada pekebun kecil supaya memohon Insentif Pengeluaran Getah (IPG).

“Kerajaan juga mewajibkan penggunaan sistem RRIM Niaga bermula 1 Januari 2021 bagi memudahkan penyaluran IPG tanpa proses permohonan manual oleh pekebun kecil.

“IPG adalah mekanisme sokongan harga ladang dengan Paras Harga Pengaktifan (PHP) RM2.50 sekilogram getah sekerap atau RM6.10 sekilogram getah Standard Malaysian Rubber (SMR) 20. Bagi tempoh Januari hingga Oktober 2020, sebanyak RM149 juta telah dibelanjakan untuk membiayai tuntutan IPG,” katanya ketika menjawab soalan di sesi jawab lisan di Dewan Rakyat, sebentar tadi.

Beliau menjawab soalan Ahli Parlimen BN Besut, Datuk Seri Idris Jusoh meminta Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi menyatakan usaha Kementerian dalam mengatasi masalah pendapatan golongan penoreh getah yang berhadapan dengan isu harga komoditi itu yang tidak stabil kebelakangan ini.

Mengulas lanjut, Khairuddin berkata kerajaan juga menggalakkan amalan integrasi di kalangan pekebun kecil untuk mendapatkan pendapatan sampingan.

Beliau berkata tanaman getah boleh diintegrasikan dengan pelbagai jenis tanaman sama ada jangka pendek, sederhana dan panjang.

“Antara tanaman sesuai termasuk pisang, betik, nenas, durian dan buah salak. Selain itu, integrasi ternakan seperti lebah dan kelulut juga berpotensi untuk diusahakan.

“Pengintegrasian yang sistematik dan mengamalkan amalan pertanian baik (Good Agriculture Practices-GAP) membolehkan pekebun kecil mendapat pendapatan sampingan sehingga pokok getah mencapai usia 30 tahun,” katanya. Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.