nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Guna CMB baiki jalan, langkah stabil harga getah

3 DIS: Bitumen terubah suai getah bekuan (CMB) akan digunakan dalam projek pembinaan dan penyelenggaraan jalan raya di negeri-negeri yang didaftarkan dalam Sistem Maklumat Rekod-Rekod Jalan Raya Malaysia (MARRIS).

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, cadangan yang dikemukakan kementeriannya itu telah dipersetujui oleh Kabinet pada Jumaat lalu.

Menurut beliau, penggunaan CMB dalam adunan untuk menghasilkan asfalt terubah suai getah bekuan atau (CMA) dapat menambahkan kualiti dan prestasi keseluruhan bitumen melalui ciri-ciri kelikatan serta keanjalannya.

MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI
MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI

“Penambahbaikan ini meningkatkan daya tahan terhadap proses peredaran masa dan rintangan haba. Ini memberikan penjimatan terhadap keperluan menyenggara jalan akibat kerosakan seperti aluran, rekahan dan lubang dalam jangka masa panjang.

“Perluasan penggunaan CMB di jalan raya MARRIS seperti yang disyorkan Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK), dapat mengukuhkan sumber rujukan domestik kejayaan aplikasi teknologi CMB sebelum ia dapat diperluas di peringkat antarabangsa,” katanya dalam kenyaataan media, hari ini.

Mohd Khairuddin menambah, anggaran penjimatan menyeluruh daripada aspek penyenggaraan bagi 1,000 kilometer (km) adalah sebanyak RM167 juta atau 40 peratus lebih rendah berbanding penggunaan bitumen konvensional, sekiranya jangka hayat jalan CMB menjangkau 10 tahun.

Beliau memberitahu, perluasan penggunaan CMB adalah antara usaha mengurangkan impak kejatuhan harga ke atas pendapatan pekebun kecil di negara ini khususnya, berikutan wabak COVID-19 melalui peningkatan permintaan terhadap bekalan getah domestik.

“Menjadi harapan KPPK dengan penggunaan CMB dapat mencapai matlamat berkenaan di samping menggalakkan golongan penoreh getah untuk terus menoreh bagi menjamin pengeluaran bekalan getah secara berterusan,” jelasnya.

Pada 18 Januari 2017, Kabinet telah dimaklumkan hasil kajian Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Lembaga Getah Malaysia (LGM) bahawa hasil kajian mengenai penggunaan getah bekuan dalam bitumen dapat meningkatkan kualiti dan prestasi keseluruhan bitumen.

Kejayaan itu dihebahkan kepada negara-negara lain bertujuan membantu meningkatkan permintaan terhadap getah asli dan menstabilkan harganya.

Kerajaan juga telah memperuntukkan sebanyak RM7.2 juta di dalam Rancangan Malaysia Ke-11 bagi aktiviti penyelidikan dan pembangunan berkaitan CMB.

Pada masa yang sama, dalam pasaran serantau seperti Thailand telah meningkatkan penggunaan getah tempatan mereka untuk pembinaan jalan raya dengan tujuan yang sama membantu pekebun kecil getah bagi menangani impak kejatuhan harga getah ke atas pendapatan mereka.

Bagi merealisasikan projek terbabit, kerajaan memperuntukkan sebanyak RM100 juta untuk memperbanyakkan turapan jalan raya mengunakan teknologi CMB dan siap sepenuhnya pada Mei lalu yang merangkumi jalan raya sepanjang 202.68 kilometer di 106 lokasi. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.