nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Dadah punca ramai rakyat Malaysia di penjara asing

9 DIS: Sebahagian besar daripada 2,742 rakyat Malaysia yang ditahan dan dikenakan hukuman penjara di luar negara adalah atas kesalahan berkaitan dadah.

Timbalan Menteri Luar, Datuk Kamarudin Jaffar berkata daripada jumlah itu, selain itu, ramai yang terlibat dalam kegiatan penipuan.

“Jenis kesalahan dilakukan rakyat kita sehingga membawa penahanan mereka adalah yang utama kesalahan dadah yang melibatkan separuh dari jumlah itu iaitu 1,434, yang kedua ialah kes-kes penipuan berjumlah 406 orang, kes kad kredit palsu melibatkan 132 warga kita, keempat kesalahan kastam 89 orang ditahan dan kesalahan imigresesn yang melibatkan 66 orang ditahan.

“Berkaitan hukuman mati dan penjara seumur hidup, setakat maklumat saya ada, tiada statistik tersebut tapi dalam jangkaan saya semua ini melibatkan hukuman berbentuk penjara dalam jumlah masa tertentu,” katanya dalam sesi soal jawab sidang Dewan Rakyat, hari ini.

KAMARUDIN JAFFAR
KAMARUDIN JAFFAR

Kamarudin menjawab soalan Ahli Parlimen GPS Serian, Datuk Richard Riot Jaem tentang jenis-jenis kesalahan yang dilakukan rakyat Malaysia yang dipenjarakan di seluruh dunia dan jumlah mereka yang dipenjarakan seumur hidup dan dihukum gantung sampai mati.

Dalam pada itu, menjawab soalan asal Richard tentang usaha yang dilakukan oleh Wisma Putra bagi membantu mereka yang dipenjarakan di luar negara, Kamarudin memberitahu perwakilan-perwakilan Malaysia di luar negara akan berperanan untuk menghulurkan bantuan konsular selaras dengan Konvensyen Vienna mengenai hubungan konsular 1963.

Menurut beliau, bantuan konsular termaktub di bawah akta ini yang akan memaklumkan penahanan warganegara kepada pihak keluarga atau waris serta memastikan kebajikan dan keselamatan di samping kesihatan tahanan sentiasa terpelihara.

“Perwakilan Malaysia juga boleh membantu mengemukan firma guaman tempatan untuk dilantik oleh tahanan atau waris jika diperlukan setelah tahanan selesai menjalani hukuman mereka. Perwakilan Malaysia akan menguruskan proses dokumentasi termasuk mengeluarkan sijil perakuan cemas sekiranya diperlukan sebagai dokumen perjalanan sementara untuk pulang ke Malaysia.

“Perwakilan Malaysia juga akan membantu dalam memastikan semua urusan berkaitan dengan pihak berkuasa tempatan diselesaikan dengan lancar bagi membolehkan bekas tahanan tersebut pulang ke Malaysia dengan selamat. Kerajaan Malaysia dan Kementerian Luar sentiasa prihatin dengan kebajikan warganegara Malaysia di luar negara dan sentiasa menghulurkan bantuan sewajarnya,” jelasnya.

Walau bagaimanapun, tambah beliau, perwakilan Malaysia perlu menghormati proses perundangan tempatan dan tidak boleh mencampuri hal ehwal perundangan sesebuah negara.

“Seseorang individu yang ditahan di negara asing perlu bersedia untuk melalui proses perundangan di negara tersebut. Kementerian sentiasa menasihatkan warganegara Malaysia yang berada dan akan mengadakan perjalanan ke luar negara untuk sentiasa berwaspada dan memahami undang-undang di negara berkenaan bagi mengelakkan terjebak dalam perkara tidak diingini,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.