nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Kontraktor Bumiputera mesti proaktif hadapi cabaran baharu

29 DIS : Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof menyeru kontraktor Melayu dan Bumiputera agar lebih proaktif dan bersiap sedia dalam menghadapi kebiasaan baharu yang penuh cabaran dan perubahan.

Menurut Fadillah,adalah menjadi harapannya untuk melihat kontraktor Melayu dan Bumiputera berusaha, berinisiatif dan berdaya saing merebut semua peluang sedia ada

“Kontraktor Melayu dan Bumiputera perlu sentiasa meningkatkan kapasiti dan kemampuan supaya berupaya membida serta melaksanakan projek-projek swasta supaya kita tidak terlalu bergantung kepada projek-projek kerajaan.

“Saya percaya kontraktor-kontraktor kecil yang mempunyai rekod kerja yang baik, tidak akan menghadapi masalah dalam mendapatkan projek-projek daripada sektor swasta.

“Jika dilihat kepada peruntukan kerajaan untuk projek-projek mega, biarpun kontraktor utama dipilih dalam kalangan kontraktor besar kategori G7 (keupayaan tawaran tender tiada had), namun kontraktor-kontraktor kecil masih berpeluang untuk bersaing, mendapatkan kerja-kerja subkontraktor di bawah projek-projek mega itu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan ke-41 Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia, secara dalam talian di sini hari ini.

Kata beliau lagi, para kontraktor tidak harus memasuki hanya bidang yang sudah padat atau yang tertentu sahaja, sebaliknya perlu lebih inovatif dan berani meneroka bidang-bidang baharu.

“Kontraktor-kontraktor perlulah mempelbagaikan kegiatan mereka. Sebagai contoh, dalam bidang teknologi pertanian, petroleum dan gas, teknologi maklumat dan multimedia.

“Negara kini memerlukan lebih ramai usahawan yang mempunyai pemikiran positif, strategik dan berilmu pengetahuan dalam bidang perniagaan, bagi menghadapi persaingan global,”ujarnya lagi.

Setakat ini kata Fadillah, sebanyak 120 industri bergantung kepada industri pembinaan, yang antaranya pembuatan bahan binaan, pembekal logistik, pemaju dan pengurusan fasiliti.

“Sektor pembinaan juga amat penting kerana ia menggajikan seramai 15.5 peratus daripada 8.5 juta tenaga kerja negara.

“Justeru, kerajaan amat peka kepada impak serta kesan yang dihadapi oleh para kontraktor, khususnya berkaitan kesan daripada penularan pandemik COVID-19 yang sedang dihadapi ketika ini.

“Menerusi Belanjawan 2021, kerajaan telahpun memperuntukkan sejumlah RM15 billion bagi meningkatkan perlaksanaan projek-projek infrastruktur,” jelasnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.