nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

KKM terima kelulusan 10,675 penjawatan baharu tangani COVID-19

13 MAC: Kementerian Kesihatan (KKM) menerima kelulusan untuk 10,675 penjawatan baharu bagi memenuhi keperluan menangani pandemik COVID-19 pada tahun 2020 dan 2021.

Penjawatan baharu itu diterima secara berperingkat menerusi ‘trade off’ (tukar ganti) jawatan KKM dan kementerian lain.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, berkata berikutan pelaksanaan dasar kawalan saiz dalam perkhidmatan awam sejak tahun 2015, penjawatan tetap sudah tidak dipertimbangkan, kecuali melalui kaedah tukar ganti.

ADHAM

“Namun, berdasarkan permohonan pada 2019, KKM menerima kelulusan perjawatan baharu secara tukar ganti melalui jawatan dari KKM dan kementerian lain.

“KKM kini mempunyai 252,911 petugas tetap dan lebih 40,000 petugas kontrak, membabitkan pelbagai skim perkhidmatan dengan sebahagiannya dilantik bagi memenuhi syarat latihan siswazah serta khidmat wajib, manakala selebihnya untuk memenuhi keperluan membendung COVID-19,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika perasmian forum secara maya Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) dan Bahagian Pelatih, Pegawai Perubatan dan Pakar Perubatan (SHCOMOS) 2021, semalam.

Dr Adham berkata, KKM membelanjakan lebih RM17 bilion atau 63 peratus daripada perbelanjaan pengurusan tahunan kementerian bagi pembayaran gaji kepada petugas kesihatan, iaitu lebih tinggi berbanding negara.

Katanya, itu tidak termasuk bayaran elaun tambahan yang dituntut seperti bayaran lebih masa dan elaun tugasan rasmi.

Jelasnya, sebagai contoh, daripada 18 negara di Eropah yang diperhatikan, purata jumlah tanggungan gaji di negara itu adalah sekitar 42.3 peratus daripada bajet kesihatan diluluskan, manakala daripada 64 negara, purata tanggungan gaji adalah sekitar 42.2 peratus.

Justeru, beliau memohon semua pihak memahami kekangan KKM daripada segi perjawatan tambahan dan peruntukan kewangan kerana kementerian lain juga memerlukan sumber manusia serta peruntukan yang perlu dipertimbang kerajaan berdasarkan kepada keupayaan semasa.

Bagaimanapun, Dr Adham memaklumkan KKM mengemukakan permohonan tambahan perjawatan tetap dari semasa ke semasa dengan mengambil kira keperluan perkhidmatan di fasiliti baharu, naik taraf dan kemudahan sedia ada.

“Kementerian ini juga bercadang memohon pelantikan secara kontrak bagi tempoh lebih lama dan perkara terbabit masih dalam penelitian peringkat akhir sebelum dikemukakan kepada kerajaan untuk pertimbangan,” katanya.

Sementara itu, Dr Adham berkata kementerian kewangan bersetuju melanjutkan tempoh kontrak pegawai perubatan, pergigian dan farmasi yang bakal tamat kontrak pada pertengahan tahun ini.

“Tawaran ini akan dibuat kepada pegawai oleh KKM,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.