nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

WHO kaji keselamatan vaksin AstraZeneca

16 MAC: Selepas beberapa negara menangguhkan penggunaan AstraZeneca, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kini menjalankan kajian semula terhadap keselamatan vaksin COVID-19 itu.

Ketika ini, beberapa negara bertindak menangguhkan penggunaan vaksin itu berikutan laporan terdapat segelintir penerimanya mengalami darah beku dan meninggal dunia.

Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, berkata sejak Jumaat, beberapa negara menangguhkan penggunaannya sebagai langkah pencegahan.

“Kajian terbabit tidak semestinya berkaitan dengan vaksinasi, tetapi adalah praktik rutin dan ini menunjukkan bahawa sistem pengawasan berfungsi, selain wujudnya kawalan efektif,” katanya dalam kenyataan.

Jawatankuasa Penasihat Global WHO Mengenai Keselamatan Vaksin, sudah mengkaji data sedia ada dan kini berhubung rapat dengan Agensi Ubat-Ubatan Eropah (EMA) serta bertemu.

Semalam, Perancis, Jerman dan Sepanyol memutuskan untuk menangguhkan penggunaan AstraZeneca sebagai langkah pencegahan, sementara menunggu penilaian EMA yang membenarkan penggunaannya di Kesatuan Eropah (EU).

Manakala sebelum itu, Austria, Itali, Bulgaria, Denmark, Romania, Estonia, Lithuania, Luxembourg, Latvia dan negara bukan EU, seperti Norway dan Iceland turut berbuat demikian.

Tedros berkata, ancaman terbesar dihadapi kebanyakan negara sekarang adalah kekurangan akses kepada vaksin kerana beberapa negara terkaya di dunia membeli secara berlebihan, manakala banyak negara lain langsung tidak memperolehnya.

Sementara itu, WHO meminta semua negara bersolidariti untuk memastikan vaksinasi bermula dalam 100 hari pertama tahun ini.

“Tidak ada negara akan bebas pandemik walaupun selepas divaksinasi, melainkan kita melakukannya bersama-sama,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.