nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

SPRM syor akta baharu tangani isu ketirisan penjawat awam

25 APRIL: Satu akta baharu khusus untuk mengambil tindakan terhadap penjawat awam atau agensi yang mengakibatkan ketirisan, kesilapan dan kerugian, akan disyorkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM, Datuk Shamsun Baharin Mohd Jamil, berkata pihaknya sedang merangka peruntukan undang-undang itu sebelum dibentangkan kepada kerajaan.

Katanya, peruntukan undang-undang berkenaan adalah bersifat ‘misconduct in public office act’ yang lebih khusus menangani isu ketirisan dan salah laku seperti didedahkan oleh dalam setiap Laporan Ketua Audit Negara (LKAN).

“Ini kerana SPRM mendapati tidak ramai pelaku, termasuk agensi atau jabatan kerajaan yang bertanggungjawab seperti dilaporkan LKAN dibawa ke muka pengadilan, sedangkan kerugian mencecah jutaan ringgit,” katanya

“Kita mahu mengetahui punca kerugian mengapa sesuatu keputusan diambil dan siapa yang membuat keputusan itu, selain ada pihak perlu bertanggungjawab terhadap kerugian ini, lebih-lebih lagi apabila membabitkan sejumlah besar dana kerajaan.

“Negara lain seperti Brunei dan Hong Kong sudah mempunyai akta ini dan adalah penting Malaysia mempunyai peruntukan sama kerana laporan audit sentiasa diterbitkan dan kita lihat banyak berlaku ketirisan serta kerugian besar,” katanya dalam kepada media tempatan.

Shamsun Baharin, ketika ini, SPRM hanya menyiasat sekiranya dikesan ada unsur penyelewengan serta salah laku rasuah. 

“Namun, bagaimana dengan tindakan terhadap isu salah laku lain yang dilaporkan LKAN dan adakah ia hanya dibiarkan dengan syor atau teguran sahaja,” katanya.

Beliau berkata, melalui pemerhatian SPRM dalam laporan LKAN, terdapat banyak isu perlu ditangani dengan undang-undang, terutama dalam soal ‘perbelanjaan yang tidak perlu’ agensi dan jabatan kerajaan.

Selain itu, katanya, SPRM sentiasa meneliti laporan LKAN dan melihat sesuatu perlu dilakukan, malah banyak agensi kerajaan yang membeli peralatan atau aset tertentu tetapi tidak menggunakannya.

Pada masa sama, Shamsun Baharin berkata, sebagai contoh, sebuah jabatan penguat kuasa membeli beribu kasut bernilai ratusan ribu ringgit tetapi tidak digunakan, malah terpaksa dilupuskan.

“Justeru, apa tujuan sebenar kasut ini dibeli dan tentu sekali mendatangkan kerugian kepada kerajaan.

“Bagaimanapun, tiada siapa dipertanggungjawabkan meskipun laporan audit sudah membuat pendedahan,” katanya.

Sementara itu, Shamsun Baharin berkata, terserah kepada kerajaan untuk menerima deraf peruntukan akta baharu itu sama ada sebagai akta berasingan atau memasukkannya dalam akta sedia ada seperti Akta SPRM.

“Lulus atau tidak, ini perkara berlainan kerana ia bergantung kepada Parlimen, namun SPRM merasakan ia perlu diadakan.

“Jika tidak isu audit ini akan berlangsung sama sahaja, tiada tindakan boleh diambil kerana tiada peruntukan khusus terhadap mereka yang mendatangkan kerugian ini,” katanya.

Akta lebih khusus itu juga, katanya, penting supaya setiap agensi dan jabatan kerajaan mengamalkan integriti tinggi dan berhati-hati, terutama dalam membelanjakan wang kerajaan dan rakyat.

“Justeru, sebelum keputusan perolehan dibuat misalnya, pastikannya benar-benar bermanfaat, melalui pertimbangan ketat dan bukan sekadar berbelanja kerana mempunyai peruntukan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.