nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

QUAD tegas pertahan kebebasan Indo-Pasifik

26 SEPT: Pemimpin empat negara anggota QUAD bertegas mempertahankan kebebasan dan keterbukaan rantau Indo-Pasifik.

Amerika Syarikat (AS), Australia, India dan Jepun pada mesyuarat pertama mereka secara bersemuka di Rumah Putih turut berikrar mendepani sebarang ancaman tanpa tunduk kepada tekanan mana-mana pihak.

Presiden AS, Joe Biden, menjadi tuan rumah kepada Perdana Menteri Australia, Scott Morrison; Perdana Menteri India, Narendra Modi dan Perdana Menteri Jepun, Yoshihide Suga, pada pada perhimpunan itu.

Pemimpin QUAD atau Dialog Keselamatan Kuadrilateral itu tidak menamakan mana-mana negara secara khusus, namun ia dilihat sebagai satu permuafakatan bagi membendung pengaruh China di rantau berkenaan dan Beijing sudah pun menyuarakan bantahannya.

Penganalisis berkata, reaksi Beijing itu mungkin memakan diri dengan mendorong QUAD menjadi koordinasi ketenteraan yang lebih dekat dengan sekutu Amerika Syarikat (AS) lain.

Antaranya termasuk isu COVID-19 dan kerjasama mengenai keselamatan rantaian bekalan, teknologi komunikasi 5G serta infrastruktur yang diperlukan bagi menangani perubahan iklim.

Seperti dinyatakan beberapa penganalisis Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa (CSIS), inisiatif itu berdepan cabaran getir.

Ini termasuk kawalan Beijing terhadap banyak bahan mentah yang diperlukan bagi vaksin dan hubungan perniagaan kukuh dimiliki syarikat swasta dari empat negara terbabit di China.

Bagaimanapun, sekurang-kurangnya dalam tempoh terdekat, pemimpin QUAD akan menemui kekuatan bagi menyelaras barisan ketenteraan mereka kerana China tidak menunjukkan tanda akan mengalah.

Sebaliknya, Beijing menambah kedudukan ketenteraannya dan lebih banyak Tentera Pembebasan Rakyat China (PLA) ditempatkan di wilayah Indo-Pasifik.

Pada masa sama, lebih banyak negara lain mahu bersekutu dengan anggota QUAD dan menyatakan sokongan kepada kumpulan itu.

Antara inisiatif lain bagi mengalahkan dominasi China menerusi perkongsian ketenteraan ialah pakatan Australia, Britain dan AS dikenali sebagai AUKUS, yang diumumkan minggu lalu.

Naib Presiden Kanan bagi Kerusi Asia dan Jepun di Pusat Pengajian Strategik dan Antarabangsa (CSIS), Michael Green, berpendapat Britain juga berminat untuk bekerjasama dengan QUAD melalui AUKUS.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan negara lain seperti Kanada, Belanda atau New Zealand turut berminat dengan permuafakatan itu.

“Apa yang anda mungkin lihat dalam tahun mendatang adalah latihan ketenteraan Malabar anjuran India akan membabitkan bukan saja negara QUAD tetapi Tentera Laut Diraja (Britain), Belanda dan lain-lain,” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.