nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

MEDAC ketepi rujukan CTOS,CCRIS percepat kelulusan pinjaman

28 SEPT: Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) sedia mengetepikan proses rujukan kredit CTOS Data Systems Sdn Bhd (CTOS) dan Pusat Sistem Maklumat Rujukan Kredit (CCRIS) bagi mempercepatkan kelulusan pinjaman kepada usahawan membabitkan dana kerajaan.

Menterinya, Tan Sri Noh Omar berkata sebelum ini MEDAC akan menyemak status CTOS dan CCRIS, sebelum meluluskan sebarang permohonan bantuan kewangan dan pinjaman perniagaan dari MEDAC dan agensi.

“Sebelum ini apabila MEDAC menerima permohonan kita kena semak status CCRIS atau CTOS termasuk pelajar yang mempunyai tunggakan bayaran ansuran pinjaman PTPTN.

“Keadaan itu menyebabkan proses kelulusan pinjaman kepada usahawan mengambil masa agak lama sehingga berbulan-bulan.

“Justeru itu, MEDAC akan mengetepikan proses CTOS dan CRISS bagi mempercepatkan proses kelulusan pinjaman terutama membabitkan dana kerajaan bagi membantu usahawan menghadapi cabaran pandemik COVID-19.

“Kita berharap dengan tiadanya semakan CTOS dan Criss makan proses kelulusan pinjaman kepada usahawan akan dapat dipercepatkan,” katanya ketika menjawab soalan di sesi jawab lisan di Parlimen, sebentar tadi.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Ahli Parlimen BN-Kinabatangan, Datuk Seri Bung Mokhtar Radin, yang meminta Noh menyatakan apakah usaha kementerian dalam memastikan para peniaga kecil sederhana mampu berhadapan dengan cabaran perniagaan di kala pandemik COVID19 dan apakah statistik perniagaan yang telah ‘gulung tikar’ ekoran terkesan dengan pandemik COVID-19.

Mengulas lanjut, Noh berkata kementeriannya akan menubuhkan sebuah jawatankuasa khas bagi memantau kelulusan pinjaman di bawah MEDAC.

“Kalau sesebuah agensi di bawah medac sudah berjanji untuk memberikan kelulusan pinjaman dalam tempoh 10 hari mereka mesti mengotakan janji berkenaan.

“Ini penting kerana saya ada mendapat aduan bahawa ada sesetengah usahawan terpaksa menunggu sehingga 3 bulan untuk mengetahui status pinjaman mereka.

“Justeru,  saya berharap jawatankuasa ini dapat menyiasat punca sebenar kelewatan kelulusan pinjaman dan kenapa perkara sedemikian boleh berlaku bagi memastikan usahawan berdepan cabaran dapat dibantu oleh kerajaan,” katanya.

Dalam pada itu, Noh berkata kementerian juga menyediakan satu skim khas di bawah Tekun Nasional yang mengenakan sifar keuntungan kepada usahawan PKS Mikro.

“Kita memang memberikan perhatian skim tekun untuk membantu usahawan mikro dengan ‘zero interest’ semasa pandemik COVID-19. Malah, ada juga agensi di bawah MEDAC hanya kenakan 2 peratus keuntungan bagi bantu usahawan terjejas akibat COVID19,” katanya.

“Ini membuktikan bahawa kita bukan mahu mencari keuntungan dalam membantu usahawan yang terjejas akibat covid19.
Apabila mereka pulih mereka bukan hanya membantu diri sendiri malah meningkat semula ekonomi negara,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.