nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Tidak ada arahan tarik balik lesen warga emas

28 SEPT: Kementerian Pengangkutan (MOT) tidak pernah mengeluarkan arahan untuk menarik balik lesen memandu milik warga emas berusia 70 tahun ke atas seperti ditularkan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Menterinya, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata ini kerana kompetensi antara individu adalah berlainan seperti Ahli Parlimen Langkawi merangkap bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dapat memandu jauh lebih baik berbanding orang  muda yang membawa kereta secara ‘gila-gila’ dan membahayakan orang lain di atas jalan raya.

Justeru itu, Ahli Parlimen BN-Air Hitam berkenaan berpandangan jika kerajaan mengamalkan diskriminasi terhadap golongan warga emas berusia 70 tahun ke atas.

“Sebab itulah saya katayan cadangan menarik balik lesen milik individu berusia 70 tahun ke atas bukan penderian rasmi MOT dan kerajaan.

“Kita memang tidak pernah berhajat berbuat demikian kerana kadar kompetensi antara individu warga emas adalah berbeza, tambahan pula kerajaan melihat banyak lagi faktor lain mendorong berlaku kemalangan jalan raya di Malaysia,” katanya ketika sesi pertanyaan-pertanyaan Menteri di Parlimen, sebentar tadi.

Ka Siong berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan dikemukakan oleh Ahli Parlimen PH-Ledang Syed Ibrahim Syed Noh yang meminta Menteri berkenaan menyatakan pendirian berhubung isu cadangan menarik balik lesen memandu milik warga emas berusia 70 ke atas berikutan kemalangan jalan raya berlaku baru-baru ini.

Mengulas lanjut, Ka Siong berkata MOT sudah memasukan aspek pendidikan keselamatan jalan raya termasuklah bahaya pemanduan di bawah pengaruh alkohol dan dadah dalam sukatan mata pelajaran di sekolah rendah dan sekolah menangah di bawah Kementerian Pendidikan (KPM), mulai 2007.

Terdahulu, Ka Siong berkata berdasarkan kepada data Kementerian Dalam Negeri (KDN), statistik nahas jalan raya yang melibatkan kesalahan pemanduan lawan arus dari Januari 2021 sehingga semasa adalah berjumlah 807 kes termasuk 29 kes kemalangan maut (29), cedera parah (17), cedera ringan (49) dan kerosakan 712 kes.

Kes kemalangan pemandu kenderaan lawan arus yang disebabkan oleh pengaruh alkohol atau dadah amat membimbangkan.

Beliau berkata kajian mendapati bahawa faktor manusia adalah penyumbang utama kepada berlakunya sesuatu nahas jalan raya terutamanya yang memandu melebihi had laju, memandu di bawah pengaruh alkohol dan dadah, pemanduan tidak fokus (seperti menggunakan telefon bimbit dan aplikasi tunjuk arah) dan tidak mematuhi peraturan jalan raya.

“Faktor manusia ini pula boleh dikhususkan kepada dua penyebab iaitu aspek kompetensi melibatkan pengetahuan dan kemahiran memandu dan sikap yang menjurus kepada perangai dan mentaliti pemandu itu.

“Dalam kes berkaitan yang memandu lawan arus ini, kebelakangan ini telah kerap dilaporkan berlakunya kes-kes sedemikian yang disebabkan oleh pemandu yang memandu di bawah pengaruh alkohol atau dadah dan perkara ini amat membimbangkan,” katanya.

Berikutan itu, MOT telah pun menguatkuasakan pindaan ke atas Akta Pengangkutan Jalan 1987 mulai 23 Oktober 2020.
“Antara lain, pindaan ke atas hukuman sedia ada termasuk meningkatkan kadar denda serta tempoh penjara telah
dilaksanakan khususnya berkaitan dengan pemanduan di bawah pengaruh alkohol dan juga dadah.

“Pindaan hukuman ini merupakan satu bentuk deterrence dan memupuk kesedaran dalam kalangan ramai supaya mereka mematuhi undang-undang, dan apabila ia dilaksanakan, jalan raya di negara kita ini akan kekal selamat.

“Selain itu, nilai ambang melibatkan had kepekatan alkohol di dalam darah yang dibenarkan juga telah dipinda,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.