nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Iktiraf peranan profesor dalam pembangunan negara

Profesor merupakan gelaran yang diberikan kepada individu bertaraf pakar yang terlibat dalam bidang akademik berupaya berperanan besar dalam pembangunan negara dan industri yang berkait dengan kepakarannya.

Kerjasama antara kumpulan profesional dan profesor akan menghasilkan lebih banyak artikel penyelidikan yang membabitkan idea di luar kotak dihasilkan seterusnya memberi sumbangan besar kepada masyarakat.

Sumbangan golongan professional dan profesor termasuk bukan Melayu tidak boleh dipertikai kerana mereka juga banyak berjasa dalam menghasilkan kertas kerja yang boleh digunapakai dalam pembangunan negara, sebagai contoh menaik taraf system pendidikan negara dan membaik pulih struktur ekonomi masyarakat setempat.

Malangnya, peranan mereka ini hanya dianggap enteng oleh kerajaan dan beranggapan bahawa kepakaran mereka ini hanya sesuai digunakan dalam konteks pendidikan sahaja.

Saya percaya kita mempunyai ramai profesional yang terbuka untuk menyampaikan pengalaman dan kepakaran kepada pelajar. Bukan gaji tinggi yang diminta tetapi ruang dan peluang untuk berbakti kepada masyarakat.

Kehebatan sebuah sistem negara juga bergantung pada kredibiliti dan kewibawaan para profesornya. Sudah tiba masanya Malaysia perlu mengambil langkah-langkah bersesuaian dalam memastikan kepakaran ahli akademik di Malaysia digunapakai dalam konteks memajukan negara.

Ketandusan bakat bukan suatu masalah di negara kita, tetapi isu kerenah birokrasi yang telah lama wujud dan dipandang sebelah mata. Ini boleh menjadi punca yang akan membantutkan pertumbuhan semula negara khususnya ekonomi, sosiologi dan pendidikan negara pasca COVID-19.

Tidak dinafikan bahawa birokrasi penting untuk memastikan sesebuah organisasi ditadbir dengan baik seterusnya memberikan perkhidmatan atau menghasilkan produk yang terbaik dalam masa yang ditetapkan.

Walau bagaimanapun, perkara ini menjadi kekangan kepada matlamat untuk menyampaikan perkhidmatan atau menghasilkan produk bermutu.

Sebagai contoh, Kementerian Pendidikan dan Pengajian Tinggi harus melihat seorang profesor yang pakar dalam bidang pendidikan seharusnya diberikan ruang dan peluang untuk memberikan pendapat dalam memantapkan system pendidikan negara yang jelas ketinggalan.

Tidak ketinggalan juga kepakaran seorang profesor atau profesional dalam bidang kemasyarakatan harus diberikan perhatian, khususnya oleh Kementerian Pembangunan Wanita dan Masyarakat.

Kini, bakat dan kepakaran mereka hanya kekal sebagai suatu artikel yang baik tanpa pelaksanaan. Amat mengecewakan, bakat-bakat yang terpendam dinegara ini kebanyakkannya diiktiraf oleh negara luar dan bukannya di negara sendiri.

Malahan, yang lebih memalukan sering kali kita melihat pihak-pihak tertentu hanya menumpang “mileage” seolah-olah terlibat dalam pengiktirafan tersebut sedangkan tidak pernah mengambil peduli.

Mahathir Hj Mohd Rais
KETUA BERSATU BAHAGIAN SEGAMBUT
PARTI PRIBUMI BERSATU MALAYSIA
4 OKTOBER 2021

Get real time updates directly on you device, subscribe now.