nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Tidak sesuai laksana semula GST sekarang : Steven Sim

19 SEPT : Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) tidak sesuai dikembalikan semula ketika ini terutama pada saat ekonomi dunia mengalami keadaan yang agak perlahan.

Timbalan Menteri Kewangan II, Steven Sim Chee Keong berkata kerajaan perlu meneliti secara keseluruhan sebelum mengembalikan sistem cukai itu dan bukan sekadar mendengar cadangan daripada pihak tertentu.

“Mereka ada sebab tertentu untuk GST dilaksanakan. Contohnya golongan peniaga, mereka kata GST itu boleh dituntut semula tetapi kita meneliti bukan sahaja kepada satu atau dua golongan, kita lihat kepada keseluruhannya.

“Saya tidak kata cukai ini baik atau tidak baik tetapi (sekarang) bukan masa yang sesuai, terutama semasa kita sedang mengalami keadaan ekonomi yang agak perlahan di seluruh dunia, kos harga barang naik, (GST) belum sesuai untuk (dilaksanakan) masa kini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas mengadakan dialog sempena Jelajah Belanjawan 2024 Negeri Perak di Ipoh pada Isnin.

Ketika ditanya mengenai cadangan supaya GST dilaksanakan pada kadar lebih rendah berbanding sebelum ini, Steven Sim berkata kerajaan mempunyai kaedah lain untuk menambah hasil negara selain pelaksanaan GST.

“Kita mempunyai cara lain. Pengurusan fiskal lebih baik, sistem pencukaian lebih baik, pemerolehan lebih baik, pemerolehan kerajaan, kita mempunyai semua cara ini (termasuk) subsidi bersasar.

“Berlandaskan semua cara ini, kita boleh menguruskan fiskal kita tanpa perlu melaksanakan GST buat masa ini,” katanya.

Sebelum ini, Timbalan Menteri Kewangan I, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata beliau mendapat tentangan yang hebat ketika sistem percukaian itu dilaksanakan dulu.

Namun katanya, kini banyak pihak yang menyukai GST termasuk Persekutuan Pekilang-Pekilang Malaysia (FMM), Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), peniaga dan penganalisis ekonomi.

Pada 13 September lalu, Anwar berkata kerajaan perlu mengurangkan subsidi kepada golongan kaya sebelum memperkenalkan semula GST.

Melalui wawancara bersama Bloomberg ketika Sidang Kemuncak Asia Ke-10 Institut Milken, Anwar akui GST adalah sistem cukai yang paling cekap dan telus.

GST pertama kali dilaksanakan pada 1 April 2015 dengan kadar enam peratus yang kemudiannya mendapat tentangan oleh pembangkang.

Namun sistem percukaian itu digantung pada 2018 selepas kerajaan Pakatan Harapan pimpian Tun Dr Mahathir Mohamad mengambil alih pentadbiran negara.

*Foto : Facebook Saarani Mohamad

Get real time updates directly on you device, subscribe now.