nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Vape tidak boleh diiklan lepas RUU baru dikuatkuasa : menteri

29 NOV : Produk rokok elektronik atau vape tidak lagi boleh diiklankan, dipromosi atau terlibat dengan apa-apa tajaan.

Menurut Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa larangan itu perlu dipatuhi selepas Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 dikuatkuasakan.

Jelasnya, larangan itu sebenarnya sudah dikuatkuasakan dalam undang-undang sedia ada namun kini diperluaskan kepada semua produk termasuk rokok elektronik, produk tembakau, bahan merokok atau produk pengganti tembakau tiruan.

Dalam pada itu katanya, Fasal 3, 4, 5 dan 6 RUU tersebut memperuntukkan semua pengimport dan pengilang produk merokok wajib membuat pendaftaran kepada setiap produk tembakau yang dihasilkan untuk pasaran Malaysia.

“Ini penting dan kritikal kerana ia membolehkan setiap produk direkod spesifikasi dan kandungannya, selain memudahkan penguatkuasaan di lapangan termasuk mengenal pasti produk tidak berdaftar,” katanya ketika membentangkan RUU itu bagi bacaan kali kedua di Dewan Rakyat, hari ini.

Tegasnya, RUU itu penting untuk dikuatkuasakan bagi mengatasi kelompongan dalam perundangan sedia ada serta melindungi golongan bukan perokok kepada kesan sampingan asap rokok, malah kepada golongan kanak-kanak atau didefinisikan sebagai Orang Belum Dewasa (OBD).

Katanya, statistik terkini menunjukkan lima 5 juta rakyat Malaysia dalam lingkungan umur 15 tahun dan ke atas merupakan perokok.

“Dengan kewujudan dan trend rokok elektronik atau vape ketika ini, jumlah perokok dalam lingkungan usia berkenaan dijangka akan terus meningkat.

“Malah tinjauan kesihatan dan komorbiditi kebangsaan mendapati jumlah perokok dalam lingkungan usia itu iaitu bermula seawal 15 tahun, meningkat sekali ganda kepada 1.2 juta pada 2019 berbanding 600,000 perokok pada 2016,” katanya.

Mengulas lanjut, Dr Zaliha berkata RUU Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 akan mengawal selia tiga kategori produk merokok iaitu pertama, produk tembakau yang ditafsir sebagai tembakau yang diproses atau apa-apa produk mengandungi tembakau bagi kegunaan manusia.

“Kedua, apa-apa gabungan bahan digunakan untuk merokok termasuk nikotin, Propylene Glycol, Glycerol atau Triethylene glycol (yang boleh didapati di dalam rokok elektronik).

“Ketiga, produk pengganti tembakau iaitu apa-apa produk yang diproses selain produk tembakau (seperti daun nipah) yang boleh digunakan dengan atau tanpa bahan merokok,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.