nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Tarif air Semenanjung, Labuan dijangka naik tahun depan

10 DIS : Kerajaan menjangkakan tarif air bagi akaun domestik di Semenanjung dan Labuan meningkat tahun hadapan.

Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata kementeriannya akan membawa perkara itu ke Kabinet minggu depan.

“Kita dalam proses nak membawa ke Kabinet minggu hadapan tentang tariff setting mechanism untuk air. Jadi ini akan melibatkan operator air di Semenanjung dan Labuan.

“… dan kita menjangkakan akan ada peningkatan, terutamanya bagi akaun domestik yang sudah tidak naik begitu lama,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan Program Sustainability Achieved via Energy Efficiency (SAVE) 4.0 sempena Program Setahun Bersama Kerajaan Malaysia Madani di Bukit Jalil pada Ahad.

Menurutnya, penetapan mekanisme baharu itu dijangka akan menambah hasil kutipan yang akan digunakan untuk mengatasi masalah air tidak terhasil (NRW) selain meningkatkan infrastruktur bekalan air.

Katanya, kerajaan juga akan meneruskan Mekanisme Pelepasan Kos-Kos Tidak Seimbang (ICPT) bagi bekalan elektrik untuk tahun hadapan.

Jelasnya, mekanisme tersebut akan diteruskan sehingga kerajaan mempunyai maklumat yang terperinci tentang pendapatan isi rumah melalui sistem Pangkalan Data Utama (Padu).

“Dalam soal bekalan elektrik kita teruskan sehingga sistem database Padu ada maklumat yang lebih terperinci tentang pendapatan isi rumah, sementara itu kita teruskan sasaran subsidi melalui mekanisme ICPT untuk elektrik.

Mengulas mengenai program tersebut, Nik Nazmi berkata Sustainable Energy Development Authority (SEDA) Malaysia merupakan agensi pelaksana ya akan menyediakan pemberian e-rebat sehingga RM400 kepada pengguna untuk pembelian penyaman udara dan peti sejuk cekap tenaga berlabel..

Rebat adalah terhad kepada satu akaun bil elektrik sahaja bagi setiap pembelian penyaman udara dan peti sejuk, bagi pembelian bermula pada 10 Disember 2023 secara first come, first serve basis.

Pelaksanaan Program SAVE 4.0 bertujuan untuk menggalakkan lebih ramai pengguna mempraktikkan amalan cekap tenaga sekali gus menyumbang kepada penjimatan penggunaan tenaga dan bil elektrik.

“Berdasarkan pelaksanaan edisi terdahulu program SAVE, jumlah penjimatan tenaga yang diperoleh adalah sebanyak 324 Gigawatt jam (GWj) iaitu bersamaan dengan penjimatan kos tenaga setahun sebanyak RM129.4 juta dan 281,000 tan CO2 setahun,” katanya lagi.

Maklumat lanjut mengenai kriteria kelayakan, cara permohonan e-rebat, mekanisme pelaksanaan, senarai jenama dan model kelengkapan elektrik cekap tenaga serta harga rujukan (Recommended Purchase Price – RPP) di bawah Program SAVE 4.0 boleh didapati dengan melayari laman sesawang rasmi di pautan www.saveenergy.gov.my.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.