nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Perkhidmatan, keperluan asas rakyat tidak terbabit kenaikan cukai

26 MAC : Kerajaan menegaskan peningkatan kadar Cukai Perkhidmatan daripada enam peratus kepada lapan peratus bermula 1 Mac lalu tidak melibatkan perkhidmatan yang menjadi keperluan asas serta gaya hidup rakyat di negara ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kenyataan tersebut perlu dinyatakan sekali lagi meskipun sudah dimaklumkan sebelum ini bagi mengelakkan kekeliruan.

“Pada 1 Mac 2024, kita (kerajaan) naikkan cukai perkhidmatan sebanyak 6 hingga 8 peratus dan kenaikan tersebut hanya menumpukan kepada aktiviti perkhidmatan dan aktiviti antara perniagaan.

“Perbelanjaan bagi makanan dan minuman serta komunikasi tidak dinaikkan dan kekal kepada enam peratus. Perbelanjaan utiliti seperti air dan petrol dikekalkan dan tidak dikenakan cukai perkhidmatan. Ini perlu jelas kerana banyak kekeliruan,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Datuk Mohd Shahar Abdullah (BN-Paya Besar) mengenai kesan terhadap kos sara hidup rakyat dan kos pengeluaran industri akibat kenaikan cukai perkhidmatan daripada enam peratus kepada lapan peratus pada sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Dalam pada itu, Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata kenaikan cukai perkhidmatan daripada enam peratus kepada lapan peratus yang berkuat kuasa pada 1 Mac lalu tidak memberi impak ketara kepada inflasi.

Pada masa sama, beliau berkata melalui peluasan skop dan perubahan kadar cukai perkhidmatan berkenaan, kerajaan juga dijangka mengutip hasil berjumlah RM3 bilion.

“Jadi kebimbangan kita ialah impak inflasi. Kita tidak nafikan bahawa ada juga kesan tetapi setakat ini mengikut Jabatan Perangkaan Malaysia kesannya sekitar 0.2 peratus.

“Skop berkenaan cukai perkhidmatan adalah kecil iaitu hanya ke atas 41 peratus dan banyak pengecualian diberikan umpamanya pendidikan, kesihatan termasuk hospital kerajaan dan swasta, pengangkutan, penumpang darat, telekomunikasi prabayar, perkhidmatan penghantaran makanan dan minuman, sewaan rumah kediaman, bangunan komersial,” katanya.

Anwar berkata peningkatan inflasi masih berada pada tahap rendah namun, kerajaan tetap cakna tentang kos sara hidup yang kian membelenggu rakyat ketika ini.

Justeru, Anwar berkata kerajaan akan terus berusaha memastikan rakyat Malaysia tidak terkesan dengan keadaan tersebut.

“Saya akui ada peningkatan inflasi namun ianya masih rendah dan ada pandanagn bahawa ianya memberi kesan kepada rakyat sebab itu kerajaan cuba membantu antaranya dengan memberi Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dan beberapa tambahan kerana faham terdapat kenaikan kos sara hidup.

“Cara mengurangkan tekanan sara hidup adalah dengan menambah STR,seperti yang kita tahu bantuan kerajaan sudah mencecah 10 bilion ringgit  tahun ini.

“Dari segi kenaikan harga kita akui ada sedikit peningkatan namun ketimbang antara negeri lain termasuk kontroversi tentang beras, namun Alhamdulillah beras tempatan sudah berada di pasaran walaupun tidak sepenuhnya namun masih jauh lebih rendah berbanding indonesia dan Thailand,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.