nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Sektor perladangan tawar gaji hingga RM3,000 sebulan

29 JUN: Golongan muda yang masih menganggur digalakkan bekerja dalam sektor perladangan khususnya kelapa sawit yang boleh memberikan pulangan pendapatan sehingga RM3,000 sebulan.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, keutamaan kerajaan ketika ini ialah menarik minat pekerja tempatan bekerja di sektor perladangan kerana negara mengalami kekurangan 30,000 tenaga kerja dalam sektor perladangan sekarang.

Beliau berkata langkah itu juga selaras usaha kerajaan untuk mengurangkan kebergantungan negara kepada pekerja asing berikutan penularan Covid-19 yang turut menyaksikan ramai rakyat tempatan hilang pekerjaan, selain banyak syarikat terpaksa menutup operasinya.

Berikutan itu, Khairuddin berkat,a peluang pekerjaan dalam sektor perladangan komoditi dan pertanian kini terbuka luas kepada rakyat tempatan terutama mereka yang menganggur dan masih mencari kerja bersesuaian.

“Kerja sebagai pengait buah sawit di ladang besar memberi peluang pendapatan antara RM2,500 hingga RM3,000 sebulan dengan disediakan kemudahan kediaman keluarga yang baik.

“Kementerian juga akan mengutamakan warga tempatan berbanding pekerja asing dalam usaha menangani isu buruh paksa yang dijadikan bahan kempen memburukkan minyak sawit keluaran negera di peringkat antarabangsa ketika ini,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Beliau mengulas gesaan Persatuan Pemilik Ladang Malaysia untuk kerajaan membenarkan pekerja asing kembali kerana industri kelapa sawit akan berdepan kerosakan teruk jika tidak dikecualikan daripada pembekuan pengambilan pekerja.

Sebelum ini, Menteri Sumber Manusia, M Saravanan dilaporkan berkata, pengambilan pekerja asing baru untuk semua sektor tidak dibenarkan sehingga hujung tahun ini bagi membolehkan rakyat tempatan mengisi kekosongan itu

Mengulas lanjut, Khairuddin yang juga Ahli Parlimen Kuala Nerus berkata, isu kontrak melibatkan warga asing antara isu yang dikaitkan dengan terma ‘buruh paksa’ oleh mereka.

Justeru tambahnya, polisi meramaikan pekerja tempatan berbanding pekerja asing adalah polisi terbaik bagi melindungi kepentingan sawit Malaysia.

Sehubungan itu, Khairuddin berkata, kerajaan telah menubuhkan jawatankuasa khas Kabinet untuk membincangkan isu pekerja asing di sektor perladangan di negara ini.

“Setakat ini, kita kekal pada dasar baru yang telah diumumkan ke arah mengurangkan kebergantungan kepada pekerja asing di ladang dan meningkatkan penggunaan tenaga kerja tempatan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.