nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Beri kuasa pendakwaan kepada SPRM – MCW

1 JULAI: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu diberikan segera kuasa pendakwaan sendiri tanpa perlu melalui Pejabat Peguam Negara bagi mengelakkan salah guna kuasa, campur tangan politik dan kes pendakwaan terpilih terus berlaku.

Berikutan itu, kerajaan perlu meminda Akta SPRM bagi membolehkan suruhanjaya berkenaan menjadi sebuah badan yang bebas daripada pengaruh dan campur tangan politik seperti Suruhanjaya Bebas Menentang Rasuah (ICAC) Hong Kong.

Presiden Pemerhati Rasuah Malaysia (MCW), Jais Abdul Karim berkata, langkah itu perlu kerana ketika ini SPRM hanya bertanggugjawab soal siasatan sesuatu kes penyelewengan, rasuah dan salah guna kuasa manakala kuasa pendakwaan terletak di bawah bidang kuasa Peguam Negara sepenuhnya.

Jais
JAIS ABDUL KARIM

Katanya, walaupun SPRM sekarang adalah sebuah suruhanjaya namun mereka masih bernaung di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan bidang kuasa untuk mendakwa pula berada di tangan Peguam Negara sekali gus menyebabkan suruhanjaya berkenaan dilihat tidak bebas seperti di negara lain.

Justeru beliau berkata, MCW berharap SPRM tidak lagi bergantung kepada JPM dan Pejabat Peguam Negara untuk menentukan hal tuju, pelantikan pegawai dan memiliki pasukan pendakwaannya sendiri.

“Langkah itu perlu kerana di Malaysia sekarang SPRM hanya mempunyai kuasa untuk menyiasat dan mengumpulkan bukti yang ada untuk melengkapkan kertas siasatan, sebelum diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara untuk meneruskan pendakwaan dan perbicaraan.

“Jadi saya tidak hairan jika SPRM yang sudah menjalankan tanggungjawab mereka tidak dapat meneruskan proses pendakwaan kes terowong membabitkan bekas Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, yang sedang hangat diperkatakan sekarang kerana Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas ketika itu adalah bekas peguam bela Guan Eng.  

“Campur tangan politik berkenaan menyebabkan pendakwaan dan perbicaraan kes terowong tidak dapat diteruskan di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang sehingga sekarang,” katanya ketika dihubungi PN BBC Portal, hari ini.

Dalam pada itu, Jais berkata, polis dan SPRM perlu siasatan kemungkinan berlaku salah guna kuasa, penyelewengan dan rasuah berlaku apabila ada pihak tertentu cuba menghentikan siasatan skandal terowong sebelum ini.

“Ini perlu kerana seingat saya selepas beberapa hari Datuk Seri Syukri Abdul dilantik sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baharu, Peguam Negara ketika itu Tan Sri Tommy Thomas mengumumkan kes berkenaan ditarik semula perbicaraan kes terbabit di mahkamah tanpa merujuk SPRM terlebih dahulu dengan alasan tidak cukup bukti.

“Sehubungan itu Ketua Pesuruhjaya SPRM mengeluarkan kenyataan bahawa beliau terkejut dengan tindakan Peguam Negara menarik semula kes terbabit daripada perbicaraan tanpa perbincangan dengan mereka,” katanya.

Jais berkata, dalam kes berkenaan SPRM memang sudah menjalankan tugas mereka menjalankan siasatan secara terperinci dan mencari sebanyak mungkin bukti. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.