nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

COVID-19: Bersedialah untuk yang terburuk

Oleh TENGKU RAZALEIGH HAMZAH

Berdasarkan laporan-laporan berita, wabak Covid yang merentang seluruh dunia benar-benar menakutkan. Lebih daripada 10 juta orang di dunia kini dijangkiti dan lebih daripada 500,000 orang telah meninggal dunia setakat ini. Angka-angka itu masih meningkat dengan cepat di banyak bahagian dunia. Jangkitan yang diketahui berdasarkan pada mereka yang telah diuji pasti. Angka sebenarnya berkali-kali lebih tinggi kerana banyak orang yang dijangkiti diketahui mempunyai sedikit atau tidak ada tanda-tanda (pra-simptomatik dan asimtomatik) Covid-19.

Berdasarkan juga laporan-laporan berita, virus yang bermaut ini (dan yang masih menukar) menyerang sistem pelalian mangsa (seperti AIDS), menyebabkan pembekuan darah dan kegagalan pelbagai isi kandungan dalam badan, bukan hanya paru-paru. Kajian baru menunjukkan bahawa virus ini juga menyerang buah zakar lelaki muda dan menyebabkan serangan jantung pada orang muda. Pesakit yang telah pulih tidak lali dan boleh dijangkiti semula. Sebilangan pesakit telah dilaporkan mengalami gejala selama tiga bulan. Ramai doktor dan pegawai kesihatan tidak tahu apa lagi yang akan terjadi selepas ini.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah memberi amaran pada 26 Jun 2020 bahawa berjuta-juta orang boleh mati dalam gelombang jangkitan kedua yang mungkin sudah bermula di negara-negara lain.

TENGKU RAZALEIGH

WHO membandingkan wabak Covid sekarang dengan wabak selsema Sepanyol (disebabkan oleh virus H1N1) tahun 1918/19 yang menjangkiti lebih daripada 500 juta orang dalam bilangan penduduk yang berjumlah 1.5 bilion orang pada masa itu dan yang membunuh 50 juta kepada 100 juta orang. Bencana adalah bahawa mereka tidak dapat mencari vaksin. Akhirnya, kebanyakan negara mengembangkan “kekebalan kawanan” (herd immunity) untuk mengatasi wabak “cara semula jadi” tetapi dengan harga manusia dan ekonomi yang besar.

Wabak terakhir selsema khinzir tahun 2009, oleh baka lain H1N1, yang bermula di Mexico dan Amerika Syarikat dan mempengaruhi kebanyakan negara pemeliharaan babi, menjangkiti 1.4 bilion orang sejagat dan membunuh antara 151,700 hingga 575,400. Vaksin dijumpai 6 bulan setelah wabak awal dan wabak itu berakhir.

SARS 2002/2003 hanya wabak kecil yang menjangkiti 8,098 dan membunuh 774 orang. Semua pesakit SARS yang dijangkiti, tidak seperti Covid-19, mempunyai gejala yang jelas sehingga mudah untuk mengenal pasti dan mengasingkannya dan mengawal jangkitan.

Apabila penyakit mencapai perkadaran epidemik atau pandemik, hanya vaksin yang berguna mungkin dapat mengakhirinya, jika tidak seperti selesema Sepanyol, kos kepada kehidupan manusia dan penderitaan, dan kehancuran ekonomi adalah sangat besar.

Alam, melalui pilihan semula jadi, mempunyai cara tersendiri untuk menghilangkan wabak yang “tidak cekap”. Coronavirus ini, yang masih bertukar, nampaknya “amat cekap” dalam menjangkiti, membahayakan dan menyembunyikan diri dari pengesanan. Hanya vaksin yang dapat menamatkan wabak. Kenyataan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 27 Jun 2020 bahawa vaksin diperlukan untuk mengatasi wabak ini, harus disambut baik.

Langkah-langkah sosial (jarak sosial, memakai topeng muka, penggunaan pembersih tangan, dll.) Hanya bertujuan untuk membendung dan mengawal jangkitan dan untuk membeli masa sehingga vaksin dijumpai. Langkah-langkah sosial tidak dapat mengakhiri wabak itu. Untuk ekonomi “batu-bata & lepa” yang masih belum berautomatik dan tidak didigitalkan seperti ekonomi kita, terutamanya berdasarkan pertanian, pembuatan dan pembinaan, langkah-langkah sosial yang juga mempunyai kesan sampingan negatif dan berbahaya, tidak dapat dilaksanakan secara jangka panjang. Sebagai contoh, jarak sosial menimbulkan masalah dalam pendidikan awal dan sekolah rendah di mana pergaulan manusia dekat diperlukan dan ini juga mengganggu sebahagian besar pengolahan penghasilan kita. Penggunaan topeng muka yang berlebihan boleh menyebabkan kekurangan oksigen dan terlalu banyak karbon dioksida yang boleh membahayakan. Penggunaan pembersih tangan yang terlalu banyak boleh menyebabkan masalah kulit.

Kita mesti memastikan bahawa orang yang paling rentan (miskin, kebuluran dan menganggur) tidak diabaikan atau diketepikan dari menerima bantuan. Pertimbangan penyayang harus di beri kepada kumpulan rentan ini apabila melaksanakan langkah-langkah sosial.

Kerajaan Malaysia dan agensi-agensi berkaitan sejauh ini telah melakukan tugas yang baik dalam menggunakan langkah-langkah sosial untuk memastikan jangkitan rendah dan terkawal. Kerajaan juga telah melakukan dengan baik dalam menyediakan penjagaan kesihatan dan rawatan yang diperlukan untuk pesakit yang dijangkiti Covid-19. Pekerja penjagaan kesihatan barisan hadapan telah melakukan tugas yang luar biasa dan harus disanjungi.

Walaupun kadar jangkitan rendah pada masa ini tetapi dengan sempadan berlubang kita dan berjuta-juta pekerja asing dan kebanyakan warganegara belum diuji, ada kemungkinan terdapat banyak orang di luar sana yang boleh dijangkiti dan yang mungkin tidak bergejala atau belum simptomatik. Perkara ini hanyalah dilihat dengan berhati-hati. Kami benar-benar tidak mengetahui keadaan sebenar sehingga ujian cukup dilakukan. Pihak CDC AS baru-baru ini membuat pengakuan yang mengejutkan bahawa bagi setiap orang yang dijangkiti yang dikesan di Amerika Syarikat, terdapat sekurang-kurangnya 10 orang lagi yang dijangkiti yang tidak dapat dikesan, maksudnya sebanyak 27 juta orang di Amerika Syarikat dijangkiti hari ini. Kerajaan harus menguji sebanyak mungkin orang dan belajar dari negara lain mengenai sistem penelusuran hubungan dengan mereka yang diuji positif.

Kita harus bersikap jujur ​​dan berkenyataan dengan diri kita sendiri dan sementara kita melakukan yang terbaik, kita tidak boleh terlalu khuatir untuk memperolehi kes jangkitan sifar. Apa tidak, adalah sangat dialu-alukan jika kita mencapai kes sifar tetapi ianya mungkin tidak dapat bertahan sehingga vaksin dijumpai dan berdasarkan perenggan 12 di atas. Beijing mempunyai kes sifar Covid-19 selama 56 hari sehingga ada 1 kes baru pada 10 Jun 2020 dan pada 14 Jun 2020, mereka mempunyai 51 kes baru. New Zealand, sebuah pulau terpencil dengan 5 juta orang, setelah 24 hari tidak ada kes, melaporkan 2 kes baru pada 17 Jun 2020.

Tanggungjawab utama pemerintah adalah untuk terus memastikan langkah-langkah sosial yang disepakati dilaksanakan dengan tepat, menyediakan perawatan kesihatan dan rawatan yang memadai. dan mempersiapkan negara untuk gelombang-gelombang jangkitan di masa depan.

Sehingga vaksin berguna dapat dijumpai, kita harus mencari keseimbangan yang tepat mengenai langkah-langkah sosial yang diperlukan untuk mengawal jangkitan masa depan dan bagaimana membuka ekonomi kita yang rosak dengan hati-hati untuk menghentikan pendarahan dalaman. Sektor yang paling teruk terjejas, pelancongan, telah mengalami kerugian sebanyak RM45 bilion pada separuh pertama tahun ini. Kerajaan telah memberi amaran kerugian sebanyak RM1 trilion yang disebabkan oleh kejatuhan sistem perbankan dan kewangan sekiranya ekonomi tidak dibuka dalam masa terdekat. Ini adalah cabaran terbesar negara hari ini untuk diatasi dan untuk negara lain juga.

Oleh kerana satu-satunya cara untuk mengakhiri “pembasmian kaum senyap”ini adalah dengan mencari vaksin dan kita tidak mempunyai kepakaran tempatan dalam bidang ini dan memandangkan geo-politik dan politik perubatan dunia Covid, kerajaan dan sektor perbankan & kewangan (demi kelangsungan hidupnya sendiri) harus melakukan lebih banyak lagi untuk menyokong, membantu dan mempermudah sebarang daya usaha swasta yang tulen dalam mencari dan mendapatkan vaksin yang dapat dilaksanakan dari sumber-sumber terkemuka di luar negara. Sebilangan besar pengembangan vaksin di luar negara dilakukan oleh syarikat bioteknologi sekotr swasta.

Oleh kerana kita masih berlayar di perairan yang belum diukur, kita harus belajar sebanyak mungkin dari langkah-langkah yang dilakukan di negara lain. Kita juga seharusnya tidak membuat apa-apa anggapan dan bersikap terbuka dan pembaharuan dalam meneroka pemikiran-pemikiran bernas yang diperlukan. Kita memerlukan pendekatan bersepadu secara menyeluruh untuk menangani wabak maut dan dahsyat ini.

Wabak pandemik ini terlalu penting untuk kelangsungan hidup negara kita dipolitikkan oleh mana-mana pihak. Saya ingin menyeru semua pihak, semua sektor dan masyarakat untuk menyokong pemerintah hari ini dalam menangani kegetiran ini secara adil untuk semua dan memastikan bahawa tidak ada yang ketinggalan. Negara kita perlu bersatu dan melenggara dalam menghadapi ancaman yang paling berbahaya dan ugutan ghaib terhadap kewujudan hidup kita.

Penulis ialah Ahli Parlimen Gua Musang

Get real time updates directly on you device, subscribe now.