nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Peraturan baru atasi masalah bahan tercemar

29 JULAI: Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) sedang merangka peraturan baharu mengenai bahan tercemar yang tidak tertakluk di bawah kelulusan laporan Laporan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA).

Timbalan Menteri Alam Sekitar dan Air, Senator Datuk Dr Ahmad Masrizal Muhammad, berkata tindakan itu perlu kerana ketika ini punca kuasa utama Jabataan Alam Sekitar (JAS) adalah hanya tertakluk di bawah Perintah Kualiti Alam Sekeliling 2015.

Beliau berkata kementerian juga sedang memperkemaskan agensi di bawahnya yang terbabit dengan aktiviti berkaitan pencemaran kilang kelapa sawit dan sebagainya.

Katanya, kementerian juga sentiasa melakukan pemantauan berkala terhadap di peringkat pelaksanaan projek atau aktiviti peladangan dan pertanian berdasarkan Perintah Kualiti Alam Sekeliling Aktiviti Yang Ditetapkan EIA 2015.

“JAS juga guna tiga kaedah untuk memantau projek sektor pertanian dan peladangan di negara ini, pertama melakukan lawatan tapak bagi melihat keberkesanan pelaksanaan pematuhan syarat kelulusan EIA

“Kedua mewajibkan mereka melantik orang yang berwibawa untuk menjaga pematuhan EIA ditapak projek pertanian dan peladangan dan ketiga dengan melantik pihak ketiga melakukan audit EIA di kawasan terbabit,” katanya ketika menjawab soalan lisan dikemukakan oleh Ahli Parlimen BN Kinabatangan Datuk Seri Moktar Radin di Dewan Rakyat di sini, sebentar tadi.

Bung Moktar meminta Menteri Alam Sekitar dan Air menyatakan apakah usaha kementerian dalam meningkatkan pemantauan ke atas aktiviti perladangan bagi memastikan alam sekitar dapat terpelihara dari pencemaran.

Ahli Parlimen Kinabatangan berkenaan juga ingin tahu apakah statistik tindakan yang telah diambil terhadap syarikat-syarikat yang mencemarkan alam sekitar.

Mengulas lanjut, Ahmad Masrizal berkata dari segi statistik JAS sebanyak 19 penguatkuasaan dilakukan terhadap projek pertanian yang sudah mendapat EIA dengan empat diberikan notis arahan dan satu projek dikenakan kompaun pada 2018.

Ahmad Masrizal, pada 2019 pula sebanyak 19 penguatkuasaan dilakukan projek yang sudah mendapat kelulusan EIA dengan lapan syarikat diberikan notis dan dua projek dikenakan tindakan mahkamah..

“Malah, JAS sudah melaksanakan tindakan penguatkuasaan terhadap 14 projek pertanian dan peladangan yang sudah mendapat kelulusan EIA, 2 notis dan satu kenakan tindakan mahkamah sehingga Julai 2020,” katanya.

Beliau berkata kementerian memandang serius pembakaran terbuka di kawasan landang tanah gambut, kawasan sering terbakar dan walaupun negara alami covid dengan menggunakan teknologi dron.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.