nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Kategorikan vaksin COVID-19 barang keperluan global

5 OGOS: Malaysia berharap vaksin COVID-19 dikategorikan sebagai ‘Global Public Good’ yang dapat diakses dan dibeli oleh semua negara dengan kadar harga munasah.

Berikutan itu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Khairy Jamaluddin berkata satu pasukan kolaborasi antara Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Wisma Putra dan MOSTI sudah dibentuk mencari peluang mewujudkan kerjasama strategik dengan negara pengeluar vaksin supaya Malaysia mendapat akses untuk memperoleh vaksin dan ubat terapitik lain dalam menangani pendemik COVID-19.

Ahli Parlimen BN Rembau berkenaan berkata kolaborasi ini telah menggerakan hubungan diplomatik sains yang akan membantu kedudukan Malaysia untuk mendapatkan vaksin COVID-19 nanti.

“Kolaborasi ini penting dalam menggerakkan hubungan diplomatik negara bagi memastikan Malaysia diberi keutamaan serta dilibat sama dalam proses penghasilan vaksin.

“Diplomasi sains melalui jaringan antarabangsa ini diharap dapat mengurangkan tempoh menunggu bagi Malaysia mendapatkan vaksin. MOSTI juga telah mengambil inisiatif untuk terlibat dalam pertubuhan Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI).

“Penyertaan Malaysia sebagai ahli CEPI membolehkan Malaysia mendapat akses kepada pembangunan vaksin, pemindahan teknologi dan kepakaran baharu kepada penyelidik tempatan,” katanya ketika pengulungan perbahasan Titah Diraja ucapan Yang di-Pertuan Agong di sini sebentar tadi.

Khairy berkata antara faedah diperolehi oleh Malaysia dengan menyertai platform CEPI adalah pertama keutamaan diberikan kepada negara-negara anggota CEPI untuk menyertai ujian pra-klinikal dan ujian klinikal vaksin baharu terutamanya apabila berlakunya sesuatu wabak.

“Kedua, akses kepada data-data penyelidikan R&D berkaitan penghasilan vaksin yang dibiayai oleh CEPI (sebagai contoh penyelidikan vaksin kumpulan penyelidik Universiti Oxford).

“Ketiga, peluang berinteraksi bersama pakar-pakar penyelidikan pembangunan vaksin daripada seluruh dunia,” katanya yang mengesahkan sehingga kini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengenal pasti 25 calon vaksin untuk menjalani ujian klinikal, 5 daripadanya telah memulakan Fasa 3.

Dalam perkembangan lain, Khairy mengesahkan jawatankuasa khas akan ditubuhkan untuk menilai kesesuaian kawasan lain dalam membangunkan Tapak Pelupusan Kekal (PDF) bagi menampung operasi Lynas Malaysia Sdn Bhd (Lynas).

Tambah, Khairy, beberapa cadangan lain rentetan isu pembangunan tapak PDF Lynas yang diberi ‘lampu hijau’ untuk dibina dalam kawasan seluas 202.35 hektar di Bukit Ketam itu akan turut diambil kira dan diperhalusi secara lebih lanjut.

Bagaimanapun, katanya, Penilaian Impak Radioaktif (RIA) dan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) terhadap pembangunan tapak PDF dalam kawasan sedia ada akan tetap diteruskan, sementara menanti penilaian lanjut daripada jawatankuasa khas terbabit.

“Dalam kawasan Tapak Pelupusan Sisa Industri Berjadual Pelbagai Kategori yang difahamkan sudah diwartakan oleh Kerajaan Pahang, PDF Lynas di Bukit Ketam hanya memerlukan tapak seluas 12 hektar atau enam peratus daripada keseluruhan 202.35 hektar.

“Setakat ini, mereka (Lynas) sudah kenal pasti satu tempat untuk bangunkan PDF dalam kawasan yang diwartakan kerajaan negeri, malah saya sudah beri koordinat lokasi itu kepada Yang Berhormat (YB).

“Selepas perbincangan semalam, saya mengambil keputusan, sebaik selesai sidang Parlimen, saya sendiri akan turun ke Pahang buat lawatan ke tapak berkenaan. Saya juga akan mengadakan perbincangan berhubung kemungkinan ada tapak lain yang lebih sesuai,” katanya. -Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.