nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Manifesto mantap penentu kemenangan GRS

15 SEPT: Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dianggotai parti komponen Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN) mampu menang dan membentuk kerajaan baharu jika manifesto yang akan dilancarkan mampu memberikan pelbagai tawaran terbaik kepada rakyat Sabah terutama dari aspek pembangunan sosioekonomi dan usaha mengurangkan pengangguran.

Penganalisis politik, Dr. Firdausi Suffian berkata antara perkara yang perlu diberikan tumpuan dalam menifesto GRS termasuk isu Perjanjian Malaysia (MA63), royalti minyak, kuasa autonomi dan 40 peratus hasil kekayaan negeri perlu dikembalikan semula kepada Sabah.

Firdausi Suffian
FIRDAUSI SUFFIAN

“Manifesto berkenaan perlulah menjelaskan apakah tawaran baharu yang akan dikemukakan kepada rakyat Sabah kerana sebelum ini aku janji Parti Warisan Sabah (Warisan) terdahulu adalah untuk menumbangkan BN dengan menyentuh isu nasional seperti rasuah, 1MDB dan menghapuskan GST.

“Jadi sekarang GRS mestilah mengumumkan tawaran dan janji mereka dengan jelas yang berbeza dan menarik pengundi di Sabah berbanding Warisan kerana masing-masing akan menjual isu pembangunan di Sabah,” katanya ketika dihubungi di sini.

Mengulas lanjut, beliau berkata masalah kerajaan Warisan sekarang tidak mempunyai dasar ekonomi yang jelas berbanding zaman BN memerintah sebelum Mac 2018.

“Sabah memang mempunyai dasar ekonomi jelas sebelum ini termasuklah Koridor Pembangunan Sabah (SDC) yang dilancarkan ketika Tun Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri, suatu ketika dulu.

“Bagaimanapun, kita kena berlaku adil dengan Warisan, pembangunan agak lewat diumumkan dengan sumber kewangan yang ada amat terhad, sekali gus menyebabkan ia tidak selari dengan kehendak rakyat Sabah,” katanya.

Firdausi berkata kerajaan, Warisan juga dilihat gagal menangani pelbagai masalah lain terutama isu bekalan air bersih yang dihadapi oleh rakyat Sabah seperti dijanjikan sebelum ini.

Selain itu, beliau memberitahu, ketika ini pendapatan rakyat Sabah hanya bergantung kepada eko-pelancongan dan pertanian terutama penanaman kelapa sawit yang terjejas teruk akibat penularan wabak COVID-19 sekarang.

“Apabila berlaku COVID-19 di Sabah maka ekonomi Sabah terjejas teruk dan menjunam sehingga Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) menjadi hampir sifar peratus.

“Keadaan itu menyebabkan kadar pengangguran di Sabah menjadi semakin tinggi berbanding zaman BN sebelum ini,” katanya.

Firdausi menambah, GRS juga memiliki kelebihan kerana PN yang dipimpin Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin cepat menyalurkan bantuan kewangan kepada rakyat memerlukan menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) dan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana).

“Apa yang paling penting sekarang adalah bagaimana GRS mahu memastikan seramai mungkin pengundi yang keluar mengundi calon yang mereka letakkan pada 26 September nanti,” kataya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.