nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

FGV kesal dakwaan terlibat buruh paksa

1 OKT: FGV Holdings Berhad (FGV) menafikan dakwaan Jabatan Kastam dan Perlindungan Sempadan (CBP) Amerika Syarikat (AS) kononnya ia terlibat dalam amalan buruk paksa.

Syarikat itu juga kesal apabila CBP mengeluarkan Perintah Sekatan Pelepasan (WRO) terhadap minyak sawit dan produk berkaitan kerana beberapa langkah sudah diambil sejak 2015 dalam usaha menunjukkan komitmennya untuk menghormati hak asasi manusia dan menegakkan piawaian pekerja.

Sehubungan itu, FGV menyifatkan dakwaan dan tindakan CBP tersebut sebagai tidak wajar.

Menurut FGV, banyak usaha sudah dilaksanakan antaranya memperkukuhkan prosedur dan proses dalam pengambilan pekerja asing dengan menubuhkan empat pusat sehenti di negara ini dan negara sumber iaitu di India dan Indonesia.

“Melalui sesi orientasi ini, pekerja asing akan diberi penerangan mengenai pelbagai perkara termasuk syarat pekerjaan mereka, skop dan cara pekerjaan, hak dan tanggungjawab, serta faedah kepada mereka.

“FGV juga menyediakan Garis Panduan dan Prosedurnya untuk Pengambilan Pekerja Asing yang Bertanggungjawab pada 2019 sesuai dengan piawaian antarabangsa dan akan terus memperkukuh dokumen itu.

“Di bawah garis panduan itu, FGV sentiasa komited untuk membayar berkaitan dengan pengambilan pekerja asing yang meliputi tambang dan permit bekerja, visa, pemeriksaan perubatan dan insurans, malah FGV turut menyemak semula kontraknya dengan agensi pengambilan pekerja asing untuk memastikan bahawa tidak ada bayaran yang dikenakan ke atas pekerja itu,” kata FGV dalam satu kenyataan, hari ini.

Semalam, media melaporkan CBP menyekat semua produk FGV bermula 30 September 2020 dari diimport susulan penyiasatan mendapati terdapat penggunaan buruh paksa termasuk penipuan, sekatan pergerakan, pengasingan, keganasan fizikal dan seksual, intimidasi dan ancaman, penyimpanan dokumen pengenalan diri, penahanan gaji, perhambaan hutang, keadaan hidup serta kerja berlebihan.

FGV menambah, pihaknya juga tidak terbabit dengan pengambilan pekerja dalam kalangan pelarian kerana mulai 2020, hanya pekerja asing dari India dan Indonesia diambil menerusi proses yang sah.

Sehingga Ogos lalu, FGV mempunyai 11,286 pekerja Indonesia dan 4,683 pekerja India, malah FGV juga tidak mengambil pekerja kontrak.

Selain itu, FGV tidak mengamalkan penyimpanan pasport pekerjanya dan sudah memasang sejumlah 32,250 kotak keselamatan di seluruh 68 kompleksnya sebagai pilihan bagi pekerja asing untuk menyimpan pasport mereka dengan selamat.

“FGV juga mempelopori pelaksanaan sistem pembayaran tanpa tunai iaitu dompet elektronik (e-wallet) sejak Februari lalu untuk pekerja ladangnya yang dianggap lebih mudah dan efisien bagi pekerja untuk menguruskan kewangan mereka.

“Malah, FGV juga melabur sekitar RM350 juta untuk meningkatkan kemudahan perumahan bagi pekerja dengan membina kediaman baru di ladang kami di seluruh negara dan menyediakan faedah perubatan tahunan,” kata FGV.

FGV turut menggunakan Kod Tingkah Laku Pembekal (SCOC) yang menggariskan prinsip dan standard yang berkaitan dengan kelestarian; etika dan integriti perniagaan; keselamatan, kesihatan dan persekitaran; dan tenaga kerja yang mesti dipatuhi dan jika gagal, akan disenaraihitamkan.

“Sehubungan itu, inginkan ditekankan bahawa FGV tidak bertolak ansur dengan sebarang bentuk pelanggaran hak asasi manusia atau kesalahan jenayah dan memberikan perhatian serius terhadap setiap tuduhan keganasan fizikal atau seksual serta intimidasi atau ancaman dan sebagai syarikat yang bertanggungjawab, setiap kes seperti dinyatakan itu akan dilaporkan kepada pihak berwajib,” jelas FGV.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.