nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

RM600 juta untuk vaksin COVID-19 menerusi Covax

13 OKT: Malaysia perlu membelanjakan kira-kira RM600 juta untuk memperoleh tiga juta dos vaksin COVID-19 di bawah pelan Akses Kepada Vaksin COVID-19 Global (Covax).

Perdana Menteri, Tan Sri Muyiddin Yassin berkata, malah untuk menyertai pelan itu sahaja kerajaan perlu membelanjakan RM42 juta.

“Apabila menjadi ahli, kita boleh membeli vaksin berkenaan pada kos RM600 juta, ia satu jumlah yang agak besar,” katanya pada sidang akhbar dari kediamannya hari ini.

Menurut Muhyiddin, kerajaan telah pun bersetuju menyertai Covax namun telah mengarahkan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi untuk mengadakan rundingan lanjut mengenai kos sebaik vaksin berkenaan diperoleh.

“Walaupun kos sebenar vaksin masih belum diketahui, namun kita perlu membayarRM91 untuk setiap dos walau kemudiannya nanti mungkin kosnya lebih rendah dari.

“Itulah terma pelan itu tetapi jika tidak sertai sekarang, kita akan dikritik kemudian apabila vaksin berkenaan dapat diperoleh,” ujarnya.

Namun, katanya, penyertaan dalam plan Covax tidak menghalang Malaysia daripada mendapatkan vaksin dari sumber lain termasuk China.

Sementara itu, Muhyiddin menerusi satu hantaran di Facebook melahirkan rasa sukacita dan mengucapkan terima kasih kepada China atas kesudian menjadikan Malaysia sebagai negara yang akan diberi keutamaan untuk menerima bekalan vaksin COVID-19 keluaran negara itu.

Pada masa sama, Muhyiddin amat berterima kasih di atas komitmen China menambah pembelian 1.9 juta tan minyak kelapa sawit dari Malaysia sehingga tahun 2023

Muhyiddin yang mengadakan satu perbincangan dengan Menteri Luar China, Wang Yi menerusi sidang video hari ini turut menyambut baik Kerjasama Era Pasca COVID-19 dengan China yang bakal menyaksikan satu Memorandum Persefahaman ditandatangani oleh Menteri Luar kedua-dua negara tidak lama lagi.

“Kedua-dua Menteri Luar ini juga akan mempengerusikan Jawatankuasa Peringkat Tertinggi Kerjasama Pasca Pandemik Malaysia-China,” katanya.

Terdahulu, Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein memaklumkan China bersetuju menyenaraikan Malaysia sebagai penerima utama vaksin COVID-19 yang dihasilkan negara itu sebaik ia berjaya dibangunkan kelak.

Beliau mengumumkan perkara berkenaan pada sidang media bersama selepas mengadakan mesyuarat dua hala dengan rakan sejawatannya dari China, Wang Yi, di Putrajaya.

China turut menyatakan komitmennya untuk membeli 1.9 juta tan minyak sawit dari Malaysia sehingga 2023.

“Kami mengalu-alukan dan menghargai komitmen China dalam menyediakan vaksin COVID-19 buatan China, setelah berjaya dibangunkan dan menyenaraikan Malaysia sebagai penerima utama.

“Kami juga menyambut baik kesepakatan China untuk menggalakkan perusahaan China menjalin kerjasama dengan rakan kongsi Malaysia dalam penyelidikan dan pembangunan vaksin dan pengedaran,” katanya.

Mengulas lanjut, Hishammuddin berkata, Malaysia juga memantau rapat perkembangan vaksin itu dan mendapatkan vaksin menjadi keutamaan kerajaan.

“Jika kita ingin mencari jalan menangani COVID-19 hanya ada dua cara untuk melakukannya, salah satunya mencegah dengan vaksinasi, satu lagi dengan ubat,” tambahnya.

Beliau berkata China telah mengumumkan vaksin tersebut, kini sedang dibangunkan di negara itu dan dijangka dapat digunakan masyarakat umum pada awal November.

“Kunjungan (Wang Yi) ke Kuala Lumpur menjadi platform baharu bagi kita memastikan kita tidak ketinggalan dalam kerjasama dan koordinasi vaksin,” katanya.

Wang Yi, yang juga Anggota Dewan Negara China, kini melakukan kunjungan rasmi ke beberapa negara ASEAN – dengan Kemboja sebagai persinggahan pertamanya – sebelum tiba di sini pada Isnin.

Beliau dijadualkan berlepas ke Singapura hari ini dan mengakhiri lawatannya dengan kunjungan ke Laos dan Thailand.

Kali terakhir beliau melawat Malaysia pada 2018.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.