nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Buang tanggapan negatif tentang darurat

Oleh: HUSSAINI AMRAN

PENGISYTIHARAN darurat kesihatan merupakan salah satu alternatif yang boleh dipertimbangkan oleh kerajaan bagi menangani krisis yang ditimbulkan oleh pandemik COVID-19 di negara ini.

Memang ramai yang mempersoalkan kewajaran langkah tersebut termasuk Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Semua ada hujah masing-masing bagi menyokong kekhuatiran mereka terhadap ura-ura pelaksanaan darurat kesihatan yang boleh menyebabkan sidang Parlimen diprorog atau digantung untuk satu tempoh yang bakal ditetapkan.

Namun, jangan pula terlupa bahawa Perlembagaan Persekutuan memberi kuasa kepada Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan darurat dalam situasi yang boleh mengancam keselamatan negara dan rakyat.

Seperti yang diperuntukan dalam Perkara 150 (1) Perlembagaan Persekutuan: Jika Yang di-Pertuan Agong berpuas hati bahawa suatu darurat besar sedang berlaku yang menyebabkan keselamatan, atau kehidupan ekonomi, atau ketenteraman awam di dalam Persekutuan atau mana-mana bahagiannya terancam, maka Yang di-Pertuan Agong boleh mengeluarkan suatu Proklamasi Darurat dengan membuat dalamnya suatu perisytiharan yang bermaksud sedemikian.

vaksin
Vaksin COVID-19 masih dalam peringkatan penyelidikan dan pembangunan.

Dalam hal ini, darurat merangkumi bencana seperti peperangan, kebuluran, gempa bumi, banjir, wabak penyakit dan kerajaan sivil tumbang.

Rakyat dapat melihat sendiri kesan akibat penularan COVID-19 yang menjejaskan sebahagian besar aspek kehidupan mereka sejak wabak itu mula dikesan di Malaysia awal tahun ini.

Walaupun kita berjaya menangani gelombang pertama dan kedua dengan cemerlang, kesan gelombang ketiga COVID-19 adalah di luar jangkaan.

Jumlah pesakit yang positif COVID-19 meningkat secara mendadak dan salah satu puncanya adalah penularan yang berlaku semasa Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah.

Pada masa yang sama, segolongan ahli politik yang tamak kuasa berterusan cuba menggugat kestabilan kerajaan yang dipimpin Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Tindakan semberono mereka membawa usul undi tidak percaya boleh membawa kepada pembubaran Parlimen yang seterusnya menyebabkan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) terpaksa diadakan dalam situasi COVID-19 masih belum reda.

Memang perkara itu dibenarkan dalam sebuah negara yang demokratik seperti Malaysia, namun hakikatnya, kita tidak boleh memperjudikan nyawa rakyat semata-mata untuk memuaskan nafsu politik golongan tertentu.

Penganjuran PRU-15 pasti akan menyebabkan penularan COVID-19 dalam kalangan rakyat khususnya jentera parti, pengundi dan petugas pilihan raya.

Ramai dalam kalangan mereka tergolong dalam kumpulan yang mudah terjejas dari segi kesihatan dan ekonomi sekiranya dijangkiti COVID-19.

Sudah tentu rakyat marhaen yang sebahagian besar bekerja kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang akan menderita jika langkah drastik tidak diambil segera bagi memastikan kerajaan terus stabil dalam situasi COVID-19.

Seperkara lagi, darurat yang dicadangkan adalah jauh berbeza dengan apa yang diisytiharkan ketika menentang anasir pengganas Parti Komunis Malaysia (PKM) dan selepas tragedi berdarah 13 Mei 1969 dahulu.

Kehidupan seharian rakyat sebagai orang awam masih boleh berjalan seperti biasa manakala kerajaan mempunyai ruang melaksanakan langkah-langkah perlu bagi memastikan keselamatan rakyat terjamin.

Maka, tanggapan negatif terhadap istilah ‘darurat’ wajarlah dikikis dan pemimpin-pemimpin politik yang dianggap mempunyai kedudukan tinggi dalam masyarakat seharusnya tidak mengeruhkan keadaan dengan membuat tafsiran yang bukan-bukan sehingga mencetuskan kegusaran dalam kalangan masyarakat.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.