nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

PKPB boleh disingkat jika lengkung landai lebih awal

9 NOV: Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dilaksanakan di semua negeri di Semenanjung kecuali Perlis, Kelantan dan Pahang boleh dipendekkan kepada dua minggu jika lengkung penularan COVID-19 berjaya diratakan lebih awal.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, langkah mengehadkan pergerakan dari satu zon ke zon lain, daerah atau negeri adalah tindakan terbaik untuk membendung penularan virus, sekali gus memutuskan rantaian jangkitan.

“Selagi ada pergerakan, berlaku pendedahan dan risiko kepada jangkitan. Tidak akan kembali kepada keadaan asal, sebab ini adalah norma baharu kerana virus itu sudah ada dalam komuniti.

“Kita perlu hidup dengan virus dan kita perlu menyesuaikan diri dengan persekitaran baharu dengan amalan dan pencegahan jangkitan untuk terus hidup,” katanya pada sidang media di Kementerian Kesihatan hari ini.

Beliau berkata, ketika Malaysia melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lepas, yang menyaksikan semua sektor ditutup kecuali perkhidmatan penting dibenarkan, negara mengambil masa sekitar tiga bulan untuk membendung dan menangani virus tersebut.

Oleh itu, beliau berkata dengan pengalaman kerajaan daripada pelaksanaan PKP sebelum ini, sangat penting untuk mengimbangi antara ekonomi dan mata pencarian dengan membenarkan sektor berkenaan beroperasi namun terdapat beberapa sekatan.

PKPB dilaksanakan di seluruh negeri di Semenanjung kecuali Pahang, Perlis dan Kelantan, berkuat kuasa selama empat minggu bermula hari ini hingga 6 Disember depan.

Sementara itu, mengenai peningkatan kes di Negeri Sembilan hari ini, Dr Noor Hisham berkata, terdapat enam kluster aktif direkodkan antaranya kluster Kaya, Lengkuk, Gedong dan Hentian.

“Kami telah melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di kawasan tertentu, ujian calitan dan saringan ke atas mereka. Aktiviti kesihatan awam juga dijalankan,” katanya.

Sebagai contoh di Port Dickson, Dr Noor Hisham berkata walaupun kurang daripada 20 kes membabitkan pekerja, aktiviti kesihatan awam telah dilaksanakan di Mukim Jimah, iaitu kawasan tempat tinggal ramai pekerja.

Katanya, ini adalah pengurusan yang proaktif dalam melihat risiko, sambil menambah bahawa pengurusan risiko telah dilakukan untuk membolehkan campur tangan kesihatan awam dan langkah pencegahan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.