nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Peruntukan RM1 bilion bantu peneroka FELDA

17 NOV: Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) akan memanfaatkan sepenuhnya peruntukan berjumlah RM1 bilion diberikan kerajaan menerusi Program Pembangunan Peneroka (PPP) bagi meningkatkan pendapatan peneroka dan membantu menjayakan dasar jaminan keselamatan makanan negara.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, perkara berkenaan adalah selari dengan inisiatif diumumkan kerajaan untuk meningkatkan pendapatan peneroka FELDA di bawah Kertas Putih FELDA yang dibentangkan di Parlimen pada 10 April 2019.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bersatu Jeli berkata, pelaksanaan program berkenaan dibuat melalui projek-projek pertanian dan ternakan termasuk sayur-sayuran, buah-buahan, ternakan ruminan, unggas, akuakultur dan ternakan eksotik.

MUSTAPA MOHAMED
MUSTAPA MOHAMED

“FELDA juga memberi perhatian kepada jenis tanaman dan ternakan yang kadar kecukupan sara diri masih rendah seperti produk tenusu, daging lembu atau kerbau, daging kambing atau biri-biri, kelapa, akuakultur dan cili.

“Selain itu, FELDA juga fokus kepada projek bernilai tinggi seperti projek arnab, herba, sayuran fertigasi, halia, roselle, nanas, dan buah tin,” katanya dalam sesi soal jawab sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan Ahli Parlimen PAS Sik, Ahmad Tarmizi Sulaiman yang meminta Perdana Menteri menyatakan projek tanaman kontan bagi memulihkan prestasi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) bernilai RM1 billion dalam tempoh lima tahun sepertimana diumumkan dalam Mesyuarat Majlis Perancangan Fizikal Negara (MPFN) pada tahun 2019.

Berikutan itu, Mustapa berkata FELDA sudah meluluskan peruntukan bernilai RM10.7 juta bagi menjayakan 67 projek penternakan dan tanaman di seluruh negara, sehingga Oktober lalu.

Beliau berkata sebahagian projek berkenaan sudah dimulakan menerusi pembekalan input pertanian atau peralatan yang telah mula dibekalkan oleh Koperasi Permodalan FELDA (KPF) sebagai ejen perolehan FELDA untuk program PPP.

Mustapa berkata sebanyak 46 projek lagi melibatkan 32 projek individu dan 14 projek koperasi dengan nilai RM4.5 juta akan diluluskan dalam masa terdekat.

“Bagi memastikan kelancaran PPP, FELDA telah melaksanakan model baru pelaksanaan PPP bersama Agrobank yang mana program Quick Win untuk 10 koperasi dan 40 projek individu sedang dijalankan dengan anggaran nilai menghampiri RM11 juta yang dibiayai oleh FELDA melalui dana PPP. Sebagai contoh, RM7 juta telah diperuntukkan bagi menjayakan tanaman nanas MD2 di Besout yang memanfaatkan 1,501 peserta.

“Untuk menjayakan projek PPP, Projek Rintis FELDA Bukit Rokan yang pertama telah dilaksanakan pada November 2019 di atas tanah seluas 50.7 ekar dan dijangka memanfaatkan seramai 240 peneroka,” katanya.

Selain itu, Mustapa berkata penglibatan peneroka dan generasi baharu sebagai peserta program individu melibatkan tanaman cili, cendawan, sayursayuran dan ternakan arnab, mereka juga digalakkan untuk bekerja di tapak projek. Sehingga kini, terdapat 43 orang warga FELDA telah pun mula bekerja di tapak projek.

“Bagi meningkatkan lagi produktiviti dan pendapatan peneroka melalui program PPP, FELDA juga akan memberi tumpuan kepada pelaksanaan pertanian pintar (smart farming).

“Bagi tujuan ini, FELDA telah menandatangani memorandum of understanding (MoU) dengan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi serta Universiti Putra Malaysia untuk membangunkan teknologi yang bersesuaian seperti teknologi internet of things (IoT) dan dron,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.