nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

MAPIM seru libatkan bekas pakar kesihatan tangani Covid-19

Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) menyeru kerajaan melibatkan segera pakar perubatan dan kesihatan awam yang telah bersara,  termasuk badan bukan kerajaan (NGO) yang khusus mengenai kesihatan awam dalam pasukan pakar bagi menangani pandemik Covid-19.

Hakikatnya, ramai pakar yang sudah bersara atau terlibat dalam sektor swasta, tetapi pengalaman mereka sangat luas dan boleh dimanfaatkan.

Respons yang tepat bagi memastikan strategi yang betul untuk menangani pandemik covid-19 perlu dirangka dengan mengambil pandangan mereka yang mempunyai pengalaman mendalam dalam menangani wabak.

MOHD. AZMI

Ini bukan kali pertama wabak menyerang Malaysia.

Keputusan diambil kerajaan perlu mengambil kira pandangan pakar yang menyeluruh dari pelbagai sumber: institusi penyelidikan, universiti dan NGO.

Program imunisasi Covid-19 kebangsaan yang diumumkan perdana menteri memerlukan strategi yang tepat untuk mencapai kesan yang dikehendaki.

Imunisasi kelompok sangat kritikal terutama kepada golongan mudah terjangkit. Oleh itu, data demografi kesihatan masyarakat dari segi umur, golongan pesakit kronik di kawasan bandar dan desa perlu segera dikumpulkan.

Protokol program imunisasi kebangsan perlu direncana dengan sangat teliti. Pandangan pakar kesihatan awam  berpengalaman amat krusial.

Juga perlu diwujudkan pendekatan memperkasa penglibatan komuniti dalam program tersebut kerana menggerakkan masyarakat turut membantu operasi imunisasi ini sangat perlu.

Apabila operasi imunisasi bermula banyak insiden luar jangka mungkin berlaku. Lantaran itu gerak kerja gabungan pelbagai pihak perlu dilibatkan.

Kami merujuk kepada laporan antarabangsa yang mendedahkan adanya perubahan genetik virus Covid-19 itu bakal menjadi cabaran besar kepada banyak negara.

Wujudnya komposisi genetik Covid-19 yang menjalani mutasi dan berubah kepada varian baharu menandakan Malaysia tidak terkecuali daripada keperluan membina berkemungkinan berdepan dengan gelombang pandemik yang baharu.

Cabaran mendapat bekalan vaksin yang tepat dan  berkesan serta mencukupi juga bakal menjadi cabaran untuk melaksanakan objektif imunisasi tersebut.

Memadankan vaksin dengan virus yang sedang diperangi ini tidak mudah. Seluruh kepakaran perlu dikumpulkan. Ramai pakar perubatan ada di Malaysia akan tetapi nampaknya mereka dipinggirkan sedangkan mereka mahu menyumbang.

Dalam gelombang pandemik ketiga ini yang menunjukkan lonjakan kes yang tinggi, membuktikan kesiapsagaan masih rendah.

Imunisasi kelompok untuk mencapai sebanyak mungkin ketahanan setiap warga masyarakat perlu strategi yang tepat.

MOHD. AZMI ABDUL HAMID

Presiden MAPIM

Get real time updates directly on you device, subscribe now.