nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Beli 32 juta vaksin COVID-19 Pfizer untuk 50 peratus rakyat

8 MAC: Kerajaan akan membeli 32 juta dos vaksin Covid-19 daripada syarikat farmaseutikal Pfizer-BioNTech bagi memenuhi keperluan dan memberi suntikan secara percuma kepada 16 juta atau 50 peratus daripada populasi rakyat di negara ini.

Pengerusi Bersama Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV), Khairy Jamaluddin berkata,  Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba akan menandatangani perjanjian perolehan dos tambahan vaksin COVID-19 selepas selesai rundingan dengan wakil Pfizer pada minggu ini.

“Kita akan menandatangani perjanjian untuk mendapatkan bekalan vaksin tambahan daripada Pfizer di mana syarikat berkenaan akan membekalkan 32 juta dos atau bersamaan dengan 50 peratus populasi penduduk Malaysia.

khairy
KHAIRY

“Pada asalnya kita hanya mahu membeli bekalan vaksin dari Pfizer hanya untuk keperluan 20 peratus populasi penduduk Malaysia, kemudian ditingkatkan kepada 39 peratus dan sekarang kita akan muktamadkan penjanjian dengan Pfizer untuk meliputi 50 peratus.

“Malah, Pfizer juga ada membuat tawaran untuk meliputi 20 peratus lagi daripada populasi rakyat Malaysia pada masa depan, namun perkara itu masih dalam rundingan untuk kita pertimbangkan sama kita akan menambahkan lagi bekalan dari syarikat terbabit,” katanya pada sidang media mingguan mengenai perkembangan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) di Putrajaya hari ini.

Mengulas lanjut, Khairy berkata kesemua perolehan 32 juta dos vaksin COVID-19 dijangka selesai dihantar ke Malaysia untuk meliputi 50 peratus populasi penduduk di negara ini, selewat-lewatnya awal tahun depan.

Pada masa sama, Khairy mengesahkan kerajaan juga akan meneruskan rundingan bagi mendapatkan bekalan vaksin Cansino iaitu vaksin satu dos yang menjanjikan sesuatu lebih baik berbanding dengan Johnson & Johnson (J&J) yang hanya akan dapat membekalkan vaksin pada suku keempat tahun ini.

Berikutan itu, Khairy berkata kerajaan akan mempercepatkan rundingan dengan Cansino supaya Malaysia mempunyai pilihan vaksin COVID-19 satu dos dalam portfolio di negara ini.

“Kita juga menerusi JKJAV sedang mempertimbangkan satu lagi calon vaksin daripada Novavax dari Amerika Syarikat yang mempunyai tahap keberkesanan 89.3 dalam ujian klinikal di United Kingdom,” katanya.

Terdahulu, Khairy mengesahkan sehingga kini sebanyak 86,775 vial atau 520,650 dos vaksin Pfizer dihantar ke Malaysia untuk digunakan dalam fasa pertama PICK.

“Saya ingin memaklumkan mengenai beberapa perkara mengenai penghantaran dos vaksin seterusnya iaitu 11 Mac bagi Pfizer, dan Sinovac iaitu 100,000 dos pada 15 Mac dan 100,000 dos lagi pada 19 Mac. Kesemua 200,000 dos vaksin Sinovac ini akan diguna pakai untuk untuk fasa pertama PICK,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.