nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

PKP: Sejuta rakyat hilang kerja jika sektor ekonomi ditutup

12 MEI: Kementerian Kewangan menegaskan penutupan ekonomi secara menyeluruh ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 akan memudaratkan golongan rentan dan mudah terjejas.

Menterinya, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata sekiranya sektor utama seperti perkilangan tidak beroperasi, ia bakal membawa impak berpanjangan dan berlarutan kepada sektor utama ekonomi.

Menurut beliau, seramai 2.8 juta rakyat yang bekerja dalam sektor mikro dan usahawan kecil akan terjejas melalui pengurangan pendapatan yang besar.

“Jika penutupan ekonomi dilaksana, syarikat swasta akan menangguh pelaburan serta menangguh penggajian pekerjanya.

“Sebenarnya PKP 1.0 telah menyebabkan kerugian sebanyak RM2.4 bilion sehari kepada ekonomi dan apa yang lebih membimbangkan adalah kadar pengangguran yang telah melonjak naik sehingga 5.3 peratus (826,000) pada Mei 2020. 

“Seandainya PKP 1.0 dilaksanakan semula sekarang, dianggarkan lebih 1 juta rakyat Malaysia akan menganggur,” katanya pada sidang media sempena PKP 3.0 di kementeriannya, di Putrajaya, hari ini.

Dalam pada itu, Tengku Zafrul memberitahu, apa yang lebih membimbangkan ialah  pengangguran tidak sekata yang tertumpu kepada golongan mereka bekerja sendiri, belia, wanita dan pekerja berkemahiran rendah.

Menurut beliau, kerajaan mengambil pendirian untuk melaksanakan PKP secara bersasar terhadap jenis aktiviti yang dibenarkan berdasarkan pengalaman lalu.

“Kadar pengangguran telah menunjukan penurunan kepada 4.7 peratus sejak Mac tahun ini.

“Jika kita berhentikan aktiviti ekonomi pada PKP 3.0, ketidaktentuan berhubung kelangsungan perniagaan bakal menyebabkan sektor swasta menanggung pelaburan dan pengajian pekerja. 

“PKP 3.0 masih menggunakan prosedur operasi standard (SOP) PKP 2.0 namun aktiviti sosial diperketatkan bagi mengekang penularan COVID-19,” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.