nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Hasil MSM 2020 dijangka capai RM200 juta

18 JUN: Hasil yang bakal diterima MSM Malaysia Holdings Bhd (MSM) tahun ini dijangka mencapai kira-kira RM600 juta melalui eksport 200,000 tan produk gula.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Khairil Anuar Aziz berkata, jualan dan eksport produk gula MSM juga disasarkan meningkat sehingga 350,000 tan bagi 2020.

“Setakat Mei 2020, syarikat telah mengeksport lebih 73,000 tan gula bertapis, gula cecair dan sirap gula dengan anggaran hasil RM157 juta,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan selepas Mesyuarat Agung Tahunan Kesembilan yang diadakan secara dalam talian di Wisma FGV, Kuala Lumpur, semalam.

MSM berjaya melepasi tahun kewangan 2019 yang mencabar dengan pelan pemulihan yang mula membuahkan hasil berikutan kejayaan dalam pelaksanaan beberapa inisiatif.

Berikutan persaingan harga yang sengit, kadar penggunaan kilang rendah, kelemahan harga purata jualan (ASP) gula, kos kewangan yang tinggi serta penurunan jumlah eksport, antara strategi syarikat ialah mempelbagaikan pengkomersialan MSM Sugar Refinery (Johor) Sdn Bhd (MSM Johor) pada April tahun lalu.

Beliau menambah, strategi yang bermula pada separuh kedua tahun kewangan 2019 untuk memaksimumkan potensi MSM Johor adalah termasuk pelan pemelbagaian produk secara agresif kepada gula pracampuran, gula cecair dan gula sirap bagi memenuhi permintaan industri di rantau Asia.

Khairil Anuar memberitahu, pempelbagaian produk kepada segmen bukan gula bertapis termasuk produk-produk gula bernilai tambah serta varian gula sihat yang disasarkan akan keluar pada tahun kewangan 2020.

“Ini dijangka akan memacu hasil dan meningkatkan kapasiti penggunaan di MSM Johor,” jelasnya.

Dalam pada itu, beliau menyatakan, MSM Johor telah mencapai kadar penggunaan tertinggi sebanyak 34 peratus sejak pengkomersialan pada April 2019 dan dijangka akan terus meningkat seiring pertumbuhan dalam permintaan eksport dan domestik, serta pelan rasionalisasi kumpulan dalam menyatukan kapasiti pengeluaran.

“Rasionalisasi operasi dari Perlis ke Johor seperti yang diumumkan baru-baru ini akan mengurangkan risiko gangguan bekalan secara signifikan dan mengurangkan kos operasi dan penapisan.

“Pada masa yang sama, MSM sedang bekerjasama dengan syarikat induknya, FGV Holdings Berhad (FGV) untuk memaksimumkan potensi aset-aset MSM di Chuping, Perlis,” ujarnya.

Langkah itu melibatkan pembangunan kawasan pertumbuhan pertanian baharu iaitu Lembah Makanan Agro FGV yang dijangka menyumbang kepada sektor makanan agro negara, di samping memperkasakan landskap sosio-ekonomi tempatan termasuk perniagaan dan peluang pekerjaan.

Fokus utama syarikat kepada pemelbagaian termasuk potensi kerjasama dengan pemain industri makanan dan minuman bereputasi serta pembangunan produk hiliran seperti sirap berperisa dan susu pekat.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.