nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

COVID-19: Bank bantu pelanggan terjejas secara bersasar

27 JULAI: Institusi perbankan di negara ini akan mempertimbangkan untuk membantu pelanggan-pelanggan mereka yang terjejas akibat COVID-19 secara bersasar.

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, bank-bank berkenaan bertindak secara proaktif menghubungi peminjam-peminjam mereka.

“Justeru, kerajaan menerusi Bank Negara Malaysia (BNM) giat memantau kemajuan usaha-usaha dilakukan oleh institusi perbankan, Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) serta Skim Penyelesaian Pinjaman Kecil (SPPK),” katanya dalam sesi soal jawab sidang Dewan Rakyat, hari ini.

TENGKU ZAFRUL TENGKU ABDUL AZIZ

Beliau menjawab soalan Ahli Parlimen PH Bagan, Lim Guan Eng yang bertanya sama ada bank-bank akan melanjutkan tempoh moratorium selama enam bulan lagi.

Dalam perkembangan berkaitan, Tengku Zafrul memberitahu, sistem perbankan dianggar mengalami kerugian sebanyak RM6.4 bilion pada pengubahsuaian hari pertama laporan perakaunan Malaysia (IFRS 9) akibat pelaksanaan moratorium selama enam bulan.

Beliau menambah, jumlah berkenaan adalah bersamaan dengan pengurangan kapasiti bank untuk pemberian pinjaman baharu sebanyak RM79 bilion.

“Mengenai anggaran kerugian bank akibat kesan moratorium berterusan iaitu sistem perbankan dianggar mengalami kerugian IFRS 9 sebanyak RM1.06 bilion bagi setiap bulan tempoh moratorium,” jelasnya.

Tengku Zafrul berkata, kerajaan juga bersedia mengkaji tambahan peruntukan dalam geran khas Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) bagi membantu lebih ramai peniaga perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di negara ini.

Menurut beliau, kerajaan memperuntukkan RM2.1 bilion yang membantu sebanyak 545,000 peniaga mikro dan PKS berbanding sasaran awal kepada 700,000 golongan itu.

“Begitu juga dengan subsidi upah dengan peruntukan RM15 bilion yang mana buat masa ini sudah dibelanjakan sebanyak RM7.8 bilion kepada kira-kira 2.75 juta rakyat dan kita akan kaji sama ada ia perlu ditangguhkan hingga akhir Disember.

“Selain itu, dalam perbincangan yang sedang diadakan bersama BNM dan sektor perbankan, mereka beri komitmen untuk terus membantu rakyat yang memerlukan bantuan dan keputusan akan dimaklumkan dalam masa terdekat ini,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.