nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Hukuman berat jika cuai tinggal anak dalam kereta

3 OGOS: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) memandang serius isu kecuaian ibu bapa meninggalkan anak mereka di dalam kenderaan sehingga ada kes tertentu menyebabkan kehilangan nyawa kanak-kanak atau bayi terbabit.

Timbalan Menterinya, Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff berkata, ini terbukti apabila kementerian meminda Seksyen 31 Akta Kanak-kanak 2001 bagi memasukkan perkataan ‘bertindak secara cuai’ dan membolehkan hukuman lebih berat dikenakan kepada ibu bapa, penjaga dan mereka cuai.

Beliau yang juga Ahli Parlimen PAS Rantau Panjang berkata, pindaan berkenaan juga merangkumi hukuman lebih berat terhadap mereka yang melakukan penganiayaan, pembuangan, pengabaian dan pendedahan kanak-kanak kepada bahaya.

“Pindaan dibuat pada 2016 membolehkan mereka yang cuai, melakukan pengabaian, penderaan dan pembuangan bayi dikenakan hukuman lebih berat misalnya hukuman penjara dinaikkan daripada 10 kepada 20 tahun atau denda ditingkatkan daripada RM20,000 kepada RM50,000 atau kedua-kedua selain hukuman khidmat masyarakat sebagai hukuman mandatori,” katanya dalam sesi jawab lisan sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Siti Zailah menjawab soalan Ahli Parlimen GPS Kota Samarahan, Rubiah Wang isu kematian kanak-kanak akibat tertinggal di dalam kereta oleh ibu bapa atau penjaga.

Terdahulu, beliau mengesahkan, mengikut perangkaan kementerian dua kanak-kanak dilaporkan meninggal dunia akibat ditinggal di dalam kenderaan masing-masing berlaku sepanjang dua tahun lalu.

Biarpun bilangan kes berkenaan adalah kecil, namun Siti Zailah berkata kementerian tetap memandang serius mengenai kes kematian kanak-akan akibat ditinggalkan ibu bapa di dalam kenderaan kerana ia membabitkan kehilangan nyawa dan memberikan kesan besar kepada keluarga berkenaan.

Beliau menambah, daripada rekod, kebanyakan kes kematian berlaku ketika ibu bapa meninggalkan anak mereka di dalam kereta untuk pergi bekerja atau menghadiri mesyuarat di luar serta terlupa anak mereka di tinggalkan di dalam kereta.

“Selain daripada mengambil tindakan mengikut undang-undang sedia ada kementerian juga menyediakan khidmat kaunseling kepada ibu bapa dan keluarga kanak-kanak terbabit sebagai langkah intervensi.

“Kita juga memberikan kesedaran kepada ibu bapa mengenai pelbagai perkara termasuk risiko tertinggal dalam kereta, pemakaian kerusi keselamatan kanak-kanak ketika berada dalam kenderaan dan sebagainya,” jelasnya.

Beliau berkata kementerian juga bekerjasama dengan agensi lain bagi menjalankan kempen pendidikan dan advokasi serta meningkatkan kesedaran awam mengenai isu ini kepada ibu bapa, penjaga dan masyarakat termasuk melalui kursus keselamatan keluarga, kursus pra perkahwinan, kursus ilmu kekeluargaan.

Katanya, kementerian juga banyak menerima maklum balas daripada keluarga dan masyarakat yang dibincangan bersama Institut Keselamatan Jalan Raya (Miros) dan Majlis Keselamatan Jalan Raya (MKJR).

“Bayi tidak oleh diletakkan di belakang tempat duduk pemandu kerana ia adalah titik buta, meletakkan beg tangan di belakang sama ada di ruang kaki penumpang, meletakkan beg barang keperluan anak di tempat duduk hadapan bahawa anak mereka berada dalam kereta berkenaan.

“Masyarakat juga harus memainkan peranan dengan melaporkan terus kepada pihak berkuasa jika ternampak ada anak-anak ditinggalkan di dalam kenderaan tanpa pengawasan orang dewasa sekali gus mengelakkan kes kematian kanak-kanak yang ditinggal dalam kereta daripada berlaku,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.