nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

8 pelabur berminat bangunkan Lembah Chuping

22 SEPT: Projek pembangunan Lembah Chuping (CVIA) yang bernilai RM197.9 juta telah berjaya mendapat perhatian pelabur apabila lapan pelabur tempatan dan asing menyatakan minat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, empat daripadanya merupakan pelabur tempatan itu adalah dalam kluster halal dan pendidikan yang akan membawa pelaburan masuk sebanyak RM415 juta.

Menurut beliau, kemasukan pelabur itu mewujudkan 500 peluang pekerjaan yang terdiri daripada 150 pekerjaan mahir dan 350 pekerjaan separa mahir dalam bidang kesihatan.

“Sementara itu, empat pelabur asing daripada kluster elektrik dan elektronik dan teknologi hijau telah menunjukkan minat untuk melabur di CVIA.

“Anggaran jumlah pelaburan asing itu adalah sebanyak RM553.6 juta dengan 5,100 peluang pekerjaan bakal diwujudkan merangkumi 1,530 pekerjaan mahir dan 3,570 pekerjaan separa mahir dalam bidang elektrik dan elektronik,” katanya dalam sesi soal jawab sidang Dewan Negara hari ini.

Beliau menjawab soalan Ahli Dewan Negara, Senator Kamarudin Abdun menyatakan berapa peratus projek CVIA yang terletak di Perlis telah berjalan sehingga kini.

Dalam pada itu, Mustapa memberitahu status kemajuan kawasan perindustrian bagi projek pembangunan Lembah Chuping (CVIA) di Perlis kini sudah mencecah sebanyak 10 peratus.

Beliau berkata, pembinaan kawasan perindustrian seluas 24 hektar itu yang merupakan sebahagian daripada Fasa 1 meliputi kawasan 176 hektar, sudah bermula pada 1 Jun, 2020 dan dijangka siap pada 31 Januari tahun hadapan.

“Kerja-kerja pembinaan Fasa 1 bagi keseluruhan kawasan dijangka siap pada 31 Mei, 2022 manakala, Fasa 2 pula meliputi kawasan seluas 811.5 hektar akan bermula pada suku ketiga tahun 2022,” jelasnya.

Sementara itu, beliau berkata, projek pembangunan CVIA telah diluluskan pada tahun 2016 di bawah RMKe-11 dengan peruntukan berjumlah RM197.9 juta dan ini adalah untuk penyediaan kemudahan infrastruktur bagi menarik pelabur ke negeri Perlis.

“Selain daripada kawasan perindustrian yang dilaksanakan dalam dua fasa, komponen utama lain dalam projek pembangunan CVIA adalah Pusat Perniagaan Bersepadu (IBC).

“IBC dengan kos RM40 juta telah siap dibina dan berfungsi sebagai pusat pentadbiran, operasi dan pemasaran bagi memudahkan para pelabur berurusan di CVIA di atas tanah seluas 2.1 hektar,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.