nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Empat kluster baru, Teratai di Selangor catat 245 kes

19 NOV: Sebanyak 54 kluster aktif melaporkan pertambahan kes baru COVID-19 hari ini dengan yang tertinggi Kluster Teratai di Selangor melibatkan 245 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, ini diikuti Kluster Penjara Sandakan dengan 215 kes manakala Kluster Kapas BJ di Hulu Langat, Selangor ketiga, 55 kes.

Menurut beliau, Klsuter Kapas BJ antara empat kluster baru yang dilaporkan hari ini dengan tiga lagi ialah Prestij (Kuala Lumpur), Bah Bercham (Kinta) dan Kiambang di Mersing.

“Setakat ini jumlah kluster aktif yang dipantau adalah sebanyak 165 kluster manakala 154 kluster lagi telah diisytihar tamat.

“Ini termasuk enam kluster tamat hari ini iaitu Kluster Umboo, Kluster Bah Mutiara, Kluster Khazanah, Kluster Jalan Pantai, Kluster Bah Bangat dan Kluster Bah Kasturi, katanya dalam kenyataan akhbar hari ini.

Sementara itu, katanya, kluster baru pertama hari ini ialah kluster Kapas BJ melibatkan daerah Hulu Langat dengan kes indeks bagi kluster ini merupakan seorang pekerja kilang yang positif COVID-19 hasil saringan pada 18 November lalu.

Katanya, kes indeks telah dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh dan sehingga 19 November 2020, sejumlah 210 individu telah disaring, di mana 76 kes telah dikesan positif COVID-19 dalam kluster ini.

“Kluster kedua ialah Kluster Prestij melibatkan pekerja-pekerja di sebuah syarikat pembersihan di daerah Lembah Pantai dan Titiwangsa di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

“Sehingga tengah hari ini, sejumlah 37 individu telah disaring, di mana 20 kes telah dikesan positif COVID-19 dalam kluster ini,” jelasnya.

Tambahnya, kluster ketiga pula Bah Bercham melibatkan daerah Kinta dan kes indeks kluster ini positif COVID-19 hasil saringan pulang dari Sabah pada 13 November lalu.

Katanya, sehingga tengah hari ini, sejumlah 137 individu telah disaring, di mana lima kes telah dikesan positif COVID-19 dalam kluster ini. Kesemua kes telah dimasukkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun, Perak.

“Terakhir, Kluster Kiambang melibatkan daerah Mersing, Kota Tinggi dan Johor Bahru. Kes indeks kluster ini positif COVID-19 hasil saringan individu bergejala pada 16 November lalu.

“Sehingga 19 November 2020, sejumlah 131 individu telah disaring, di mana sembilan kes telah dikesan positif COVID-19 dalam kluster ini. Kesemua kes telah dimasukkan ke Hospital Enche’ Besar Hajjah Khalsom, Johor,” ujarnya.

Dalam pada itu, Noor Hisham berkata, aplikasi My Sejahtera yang dibangunkan Kementerian kesihatan dan dilancarkan pada 20 April lalu membantu kementerian itu mengesan sebanyak 9,167 kes positif COVID-19 setakat ini.

Beliau berkata, pengesanan kes positif COVID-19 melalui aplikasi itu dilaksanakan dengan dua kaedah.

“Kaedah pertama ialah penilaian kesihatan kendiri oleh pengguna yang membolehkan kes COVID-19 dikesan apabila seseorang itu menilai risiko terhadap penyakit berkenaan mengikut kriteria dalam garis panduan KKM.

“Kaedah kedua pula membabitkan pengesanan kontak rapat melalui semakan data oleh Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) dengan pangkalan data MySejahtera,” katanya. -Oleh M. HERMAN HAMID

Get real time updates directly on you device, subscribe now.