nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

27 IPG tidak ditutup, bakal jadi institusi premium

15 DIS: Kementerian Pendidikan memberi jaminan bahawa kerajaan tidak akan menutup semua 27 institut pendidikan guru (IPG) di seluruh negara pada masa ini.

Malah, Menteri Kanan Pendidikan, Dr Radzi Md Jidin mengesahkan lima IPG dirancang untuk dinaik taraf menjadi pusat latihan dalam perkhidmatan dan juga berstatus secara wujud bersama dengan kolej vokasional (KV) dan politeknik.

“Apa yang kami lakukan di peringkat Kementerian Pendidikan adalah untuk memastikan IPG dilihat sebagai sebuah institusi pendidikan premium yang melahirkan guru hebat dan dapat menyumbang kepada pembangunan anak-anak kita,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan (Belanjawan) 2021 peringkat jawatankuasa bagi kementeriannya dalam sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Terdahulu, Ahli Parlimen PAS Kuala Krai, Abdul Latiff Abdul Rahman dalam perbahasannya meminta Kementerian Pendidikan menjelaskan mengenai dakwaan bahawa kerajaan akan menutup sebahagian besar IPG mulai tahun depan seperti dilaporkan media arus perdana tahun lalu.

Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2021 peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Pendidikan melibatkan peruntukan berjumlah lebih RM47 bilion diluluskan secara undian suara majoriti.

Dalam perkembangan lain, Radzi memberitahu, pertambahan peruntukan untuk program Rancangan Makanan Tambahan (RMT) adalah kerana Kementerian Pendidikan memutuskan untuk membekalkan susu lima hari seminggu kepada murid yang layak berbanding hanya dua kali seminggu, sebelum ini.

“Saya juga bersetuju dengan pandangan YB Jempol supaya Kementerian Pendidikan mempertimbangkan makanan bernutrisi lain terutama untuk murid di luar bandar kerana terdapat susu dibekalkan untuk program RMT akan basi sebelum sampai ke tangan mereka.

“Inilah antara perkara sedang dikaji Kementerian Pendidikan untuk memberikan makanan bernutrisi lain kepada murid sekolah terutama di kawasan pedalaman bagi menangani masalah susu basi, tempat penyimpanan dan sebagainya,” katanya.

Beliau juga memberi jaminan bahawa Kementerian Pendidikan akan menyelesaikan isu status hak milik tanah yang menjadi tapak beribu buah sekolah rendah dan menengah di bawah kementerian di seluruh negara, mulai tahun depan.

Dalam pada itu, Radzi juga sekali lagi menafikan dakwaan pihak tertentu bahawa kerajaan ‘mengganaktirikan’ sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) dan sekolah jenis kebangsaan Tamil (SJKT) dalam Belanjawan 2021.

Dakwaan pembangkang itu nyata tidak benar kerana Kementerian Pendidikan akan memperuntukan RM74.07 juta untuk penyelenggaraan SJKC berstatus sekolah kerajaan dan sekolah bantuan kerajaan (SBK), manakala RM29.98 juta lagi diperuntukan kepada SJKT berstatus sekolah kerajaan dan SBK.

Radzi berkata, secara keseluruhannya kerajaan memperuntukan RM800 juta bagi tujuan penyelenggaraan sekolah dan institusi pendidikan di bawah Kementerian Pendidikan.

Katanya, daripada jumlah itu, RM750 juta akan digunakan untuk penyelenggaraan sekolah dan bukan sekolah di bawah Kementerian Pendidikan, manakala baki RM50 juta akan digunakan untuk membina dan menaik taraf dewan terbuka serta kemudahan lain.

“Daripada RM750 juta berkenaan, RM620 juta akan digunakan untuk penyelenggaraan sekolah dan bukan sekolah di bawah Kementerian Pendidikan, RM30 juta peruntukan tambahan kritikal, RM50 juta untuk institusi di bawah Kementerian Pendidikandan RM50 juta lagi untuk membaiki cerun.

“Kementerian Pendidikan bercadang untuk mengagihkan peruntukan penyelenggaraan bagi 2021 dengan menggunakan formula dengan mengambil kira bilangan, jenis sekolah sama sekolah kerajaan dan bantuan kerajaan.

“Seperti saya jelaskan sebelum ini asas perkiraan Kementerian Pendidikan adalah berdasarkan purata daripada peruntukan RM620 juta bagi 10,223 sekolah, iaitu sebanyak RM60,648 setiap sekolah,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.