nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Buka tempahan suntikan vaksin AstraZeneca langkah tepat

1 MEI : Tindakan kerajaan membuka tempahan untuk mendapatkan vaksin AstraZeneca secara suka rela kepada penduduk Selangor dan Kuala Lumpur bermula jam 12 tengah hari esok adalah tepat.

Aktivis masyarakat, Tan Sri Lee Lam Thye berkata, langkah kerajaan berkenaan membolehkan individu mendapat suntikan pelalian dengan lebih cepat tanpa menunggu giliran sebenar mengikut senarai di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) yang mungkin mengambil masa beberapa bulan lagi.

“Justeru itu sesiapa yang mahu menjadi sukarelawan boleh mendaftarkan diri dan membuat tempahan untuk mendapatkan suntikan vaksin AstraZaneca menerusi laman sesawang Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) di pautan www.vaksincovid.gov.my, mulai esok.

“Jadi sekarang terserah kepada semua penduduk di Malaysia sama ada mereka mahu menempah untuk mendapat vaksin AstraZaneca secara sukarela atau menunggu giliran masing-masing untuk mendapatkan suntikan pelalian COVID-19 di bawah PICK,” katanya ketika dihubungi wartawan PNBBC di sini sebentar tadi.

Lam Thye berkata demikian ketika diminta mengulas pengumuman Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin, bahawa tempahan untuk mendapatkan vaksin AstraZeneca secara suka rela akan dibuka kepada penduduk Selangor dan Kuala Lumpur bermula jam 12 tengah hari esok menerusi laman sesawang JKJAV di pautan www.vaksincovid.gov.my.

Antara syarat dinyatakan ialah individu berkenaan mestilah sudah berdaftar sebagai penerima vaksin di bawah PICK, mereka yang mahu mendapatkan vaksin AstraZeneca perlulah berusia 18 tahun ke atas, dan hanya ditawarkan kepada penduduk di Selangor dan Kuala Lumpur.

Pada sidang media Rabu lalu, Khairy memaklumkan vaksin AstraZeneca akan diberikan secara sukarela susulan kegusaran dalam kalangan masyarakat terhadap tahap keselamatan vaksin itu, yang dikaitkan dengan insiden pembekuan darah yang jarang berlaku di beberapa negara.

JKJAV memutuskan vaksin itu hanya ditawarkan kepada penduduk di Selangor dan Kuala Lumpur buat masa ini selepas membuat pertimbangan mengenai bilangan kes di negeri berkenaan yang masih lagi tinggi.

Khamis lalu, Khairy yang juga Menteri Penyelaras PICK menjelaskan, pemohon sukarela tidak perlu membuat pendaftaran baharu dalam MySejahtera, sebaliknya hanya perlu membuat tempahan tarikh dan masa janji temu bagi keperluan urusan logistiknya.

Selain itu, vaksin AstraZeneca juga tidak tertakluk kepada penerima dalam fasa kedua PICK sahaja, sebaliknya terbuka kepada semua, bergantung kepada bekalan dos yang ada.

Setakat ini, Malaysia sudah menerima 268,800 dos vaksin AstraZeneca pada 23 April lalu, dengan penerima memerlukan dua dos vaksin bagi mendapat perlindungan lengkap daripada COVID-19.

Khairy sebelum ini memaklumkan, sela masa pemberian vaksin AstraZeneca adalah selama 12 minggu selepas perbincangan dengan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham, selaras saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) serta yang diamalkan di United Kingdom.

Tempoh itu bagi membolehkan dos pertama diberikan kepada lebih ramai orang, sebelum bekalan tambahan vaksin AstraZeneca yang dijangka tiba bulan ini, diberikan sebagai dos kedua.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.