nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Ahmad Khusairi ketuai siasatan kes u-Customs gagal siap

30 SEPT: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melantik Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM Datuk Seri Ahmad Khusairi Yahaya mengetuai siasatan isu sistem uCustoms bernilai RM397.43 juta yang gagal disiapkan, biarpun projek berkenaan sudah dimulakan sejak lebih 7 tahun lalu.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam Baki berkata, pihaknya memulakan siasatan berkenaan selepas kes itu dibangkitkan Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) dibentangkan di meja ahli Parlimen, Isnin lalu.

“Siasatan adalah menjurus kepada sebarang perlakuan rasuah dan salah guna kuasa,” katanya kepada Bernama hari ini.

LKAN 2019 Siri 2 yang dibentangkan di Dewan Rakyat semalam mendedahkan sistem uCustoms oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) bagi menggantikan Sistem Maklumat Kastam (SMK) gagal disiapkan dalam tempoh 86 bulan walaupun lima lanjutan tempoh masa (EOT) diberikan.

Menurut laporan audit itu, sejumlah RM272.99 juta telah dibayar kepada pembekal dan Pejabat Pengurusan Projek manakala hanya satu Ganti Rugi Tertentu dan Ditetapkan (LAD) berjumlah RM55,660 telah dikenakan.

Antara isu besar yang akan diberi perhatian PAC adalah membabitkan Kementerian Kewangan dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia berhubung Sistem uCUSTOMS.

Isnin lalu, media melaporkan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) akan memanggil wakil Kementerian Kewangan (MOF) dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) tidak lama lagi bagi meminta penjelasan mengenai isu punitif membabitkan Sistem uCustoms yang gagal berfungsi sehingga hari ini, biarpun kerajaan sudah berbelanja ratusan juta ringgit.

Pengerusi PAC, Wong Kah Woh, berkata tindakan itu adalah antara prosiding terhadap 25 isu punitif yang terdapat dalam Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2019 Siri 2 dan dijangka akan dilaksanakan mulai November ini.

Katanya, antara isu besar yang akan diberi perhatian adalah membabitkan Kementerian Kewangan dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia berhubung Sistem uCUSTOMS.

“Sistem bernilai RM397.43 juta ini gagal disiapkan sehingga kini sejak ia dimulakan pada Oktober 2013, sedangkan kerajaan sudah membayar sejumlah RM272.99 juta kepada syarikat terpilih.

“Jika dilihat kos asalnya adalah sebanyak RM317.78 juta, namun selepas lima kali diberi pelanjutan masa (EOT), kos akhir menjadi RM397.43 juta dan status projek gagal disiapkan,” katanya pada sidang media  yang yang turut hadir, Ketua Audit Negara, Datuk Nik Azman Nik Abdul Majid di Parlimen, Isnin lalu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.