nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Rapatkan jurang pembangunan di Sabah, Sarawak

4 OKT: Tumpuan seimbang perlu dilaksanakan kerajaan dalam pembangunan, infrastruktur dan kualiti kehidupan rakyat bagi merapatkan jurang Sarawak, Sabah dan negeri yang sedang membangun dapat dikurangkan dalam tempoh lima tahun akan datang.

Ahli Parlimen PAS Bachok, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata, ini penting kerana perkara tersebut menjadi keseimbangan dan pertumbuhan yang diimpikan oleh setiap rakyat namun beliau menyokong indikator kerajaan dalam merapatkan jurang tersebut.

Pada masa sama, beliau mencadangkan agar kualiti pendidikan di negeri-negeri kurang membangun diberi perhatian khusus dalam meletakkan sasaran utama menjelang lima tahun akan datang menerusi Rancangan Malaysia ke-12 (RMKe-12).

“Semua memahami pendidikan merupakan teras asas sebuah ketamadunan dan teras utama dalam mendekatkan kemajuan di antara negeri dan wilayah. Oleh itu, proses merapatkan jurang ini di mana pendidikan yang berkualiti perlu diberi penekanan yang serius.

“Dalam perkara ini, bukan sahaja penambahan kuantiti institusi pendidikan di kawasan wilayah atau negeri yang membangun bahkan peningkatan nilai dan kualiti institusi sedia ada supaya setaraf dengan universiti tempatan dan luar negara,” katanya menerusi perbahasan RMKe-12 di persidangan Dewan Rakyat, Kuala Lumpur, hari ini.

Dalam pada itu, Nik Mohamad Abduh memberitahu RMKe-12 perlu memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur digitalisasi serta tumpuan juga harus diberikan terhadap perusahan kecil, sederhana dan mikro untuk beralih kepada pengunaan digital dalam menjalankan perniagaan.

Beliau berkata, peralihan itu perlu jika negara ingin beralih ke tahap negara maju berpendapatan tinggi yang merupakan juga salah satu langkah yang dapat merapatkan lagi jurang di negeri mahupun wilayah yang kurang membangun.

“Pengukuhan terhadap digitalisasi ekonomi satu aspek penting yang wajar diberikan keutamaan dalam merapatkan jurang kesenjangan antara negeri dan wilayah di negara ini.

“Rangka tindakan ekonomi digital Malaysia perlu diperkemaskan dan diperkukuhkan agar lonjakan penerimaan penggunaan ekonomi digital tak beri tumpuan hanya kepada negeri maju serta bandar-bandar utama. Ini akan meningkatkan penerimaan pengunaan asas digital ekonomi dalam negara kita,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.