nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Subsidi bersasar tidak boleh ditangguh lagi

27 FEB: Ahli Parlimen Titiwangsa Datuk Seri Johari Abdul Ghani menegaskan kerajaan tidak boleh lagi menangguh pelaksanaan subsidi bersasar di negara ini.

Jelasnya rasionalisasi subsidi itu perlu bagi memastikan hanya yang layak dapat menikmati manfaat subsidi.

“Saya nak ambil kajian dijalankan Bank Negara (BNM) yang mengatakan kumpulan isi rumah berpendaptan bawah RM1,300 atau B40 ini hanya mendapat faedah subsidi ini 4 peratus sedangkan yang berpendapatan RM12,500 ke atas, menikmati faedah subsidi sehingga 4 peratus.

“Apa yang saya nak tekankan ialah subsidi bersasar ini kita sudah tidak boleh tangguh, kita kena buat.

“…kita bagi subsidi tanpa kita kawal selia subsidi ini akhirnya orang yang tak perlu dapat subsidi merasai subsidi sehingga 42 peratus,” katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2023 peringkat dasar di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau yang juga Bekas Menteri Kewangan 11, berkata kerajaan Arab Saudi yang mengeluarkan minyak berganda lebih banyak daripada Malaysia juga sudah lama melaksanakan subsidi bersasar.

“Contoh Arab Saudi melakukan reformasi subsidi pada tahun 2016 yang menyaksikan jumlah perbelanjaan subsidi yang berjaya dikurangkan daripada 10 peratus KDNK Arab Saudi kepada 5 peratus. Mereka potong subsidi kepada mereka yang berpendapatan tinggi kemudian subsidi ini sebahagian daripadanya diberi secara tunai yang berpendapatan rendah.

“Akhirnya sebahagian daripada isi rumah yang berpendapatan rendah ini mendapat tambahan secara purata 1,000 Riyal selain subsidi yang berbeza diberi selama ini. Maka dengan secara tak langsung kita boleh mengeluarkan mereka ini secara perlahan-lahan daripada kemiskinan dalam keluarga mereka.

“Kita hanya mengeluarkan 573,000 barel minyak sahaja sehari sedangkan Arab Saudi mengeluarkan 10.8 juta barel sehari.

Mereka (Arab Saudi) pun kena buat rasionalisasi subsidi, kita tidak. Akhirnya apa yang berlaku? Petronas bayar kita dividen RM50 bilion pada tahun 2022, habis untuk bayar subsidi sahaja. Tidak dapat manfaat kepada negara untuk kita buat rizab,” jelasnya.

Dalam ucapan sama beliau menekan agar kerajaan melaksanakan subsidi bersasar itu secara berperingkat.

Tambah Pengerusi Backbenchers itu, sejak 1974, Petronas memberi pulangan kepada kerajaan sebanyak RM1.3 trilion namun tabung Kumpulan Wang Amanah Negara (KWAN) hanya memiliki RM16 bilion kerana banyak hasil semulajadi diberi sebagai subsidi tanpa kawal selia.
Oleh NUR EISYA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.