nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Beri peluang Orang Asli kutip hasil pelancongan

2 OKT : Masayarakat Orang Asli perlu diberikan peluang memanfaatkan kawasan pelancongan di tempat mereka untuk meningkatkan ekonomi.

Pengerusi Backbenchers, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata dengan mengutip hasil pelancongan di penempatan mereka masyarakat Orang Asli dapat meningkatkan ekonomi dan taraf kehidupan.

”Contohnya di Kampung Orang Asli Sungai Gapoi ini ada air terjun yang cantik, apabila promosi air terjun ini, pengunjung datang dan ketua kampung dibenarkan untuk mengutip ’tol’ atas setiap kemasukan individu atau kenderaan.

”Kebanyakan bila kita masuk kawasan dan buat aktiviti pelancongan, mereka tertinggal. Kalau boleh pengunjung tiba pintu masuk dah boleh mengenakan caj perkhidmatan.

”Beritahu pengunjung mereka collect untuk jaga kawasan kebersihan di kawasan pelancongan. Itu merupakan salah satu penyertaan mereka,” katanya yang juga Naib Presiden UMNO ketika menyantuni masyarakat Orang Asli di Sungai Gapoi, Bentong pada Ahad.

Cadangnya, kutipan kos bagi pengurusan kebersihan oleh penduduk asal dapat menjana pendapatan mereka.

”Jumpa dengan tok batin sini, beliau ingin melihat air terjun dan mempromosi  air terjun ketua kampung kutip untup mengutip bayaran RM2 hingga RM3 bukannya RM20.

”Selain dapat kutip hasil aktiviti pelancongan, ia dapat bantu perniagaan mereka. Saya dimaklumkan di Kampung Sungai Bot ada resort durian, sudah buat macam-macam tapi tak melibatkan Orang Asli.

”Sepatutnya kita patut wajibkan ambil anak-anak Orang Asli bekerja dalam kawasan mereka sendiri supaya dapat kita lihat dengan baik perkembangan di situ,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.