nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

PM tepis tuduhan kerajaan tidak prihatin soal rakyat

1 APR : Kerajaan menegaskan harga barangan keperluan harian termasuk ayam, telur dan minyak masak masih rendah serta stabil jika dibandingkan dengan kerajaan terdahulu.

Penegasan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim itu sekali gus menafikan dakwaan kerajaan tidak faham serta tidak prihatin terhadap permasalahan rakyat terutama membabitkan kos sara hidup.

“Saya bagi contoh umpamanya, tahun 2021 sebelum pertukaran kerajaan, berapa harga ayam? Sampai RM13 sekilogram (kg), sekarang jauh lebih rendah, minyak masak lima kg ketika itu mencecah RM45, jadi kawan pembangkang saya bising tetapi dia lupa dan dia ingat kita pun lupa.

“Masa dia jaga, harga minyak masak untuk lima kg RM45 hingga RM50, sekarang sekitar RM27. Telur ayam, dahulu heboh tidak ada telur, sekarang stabil dan kita sudah guna penyelarasan subsidi, bayangkan harga ayam turun ketimbang dua tahun lalu tanpa bantuan siling,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Perhimpunan Bulanan Bersama Warga Jabatan Perdana Menteri (JPM), hari ini.

Menurut Anwar, meski isu beras tempatan masih lagi menghadapi sedikit masalah namun katanya, ketegasan kerajaan serta Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) menyaksikan penurunan harga beras import antara RM2 hingga RM3.

“Di samping itu, kita teruskan bantuan Sumbangan Tunai Rahmah (STR), bantuan STR untuk 2024, ditambah bagi membantu…kalau 2023 sembilan juta penerima, memanfaatkan 60 peratus rakyat dewasa negara kita dengan peruntukan RM8 bilion.

“Tahun ini, (peruntukan) RM10 bilion untuk STR, itu secara langsung kepada rakyat, maknanya kadar maksimum untuk tahun 2023 ialah RM3,100 untuk satu keluarga, sekarang RM3,700.

“Tahun 2023 (peruntukan) RM130 juta, 2024 (peruntukan) RM700 juta, penerima dahulu untuk 2023 hanya miskin tegar yang terima, untuk 2024 kita tingkatkan untuk miskin tegar dan miskin, 700,000 orang yang peroleh.

“Jadi saya minta saudara tolong jelaskan walaupun penjawat awam tidak semestinya campur arus politik, ini soal dasar kerajaan dan bagi fakta, kalau tidak, seolah (kita) tidak berbuat apa, ada yang mengatakan sejak kerajaan MADANI, tidak ada apa yang dilakukan dan sebahagian walaun kata ya benar,” katanya.

Mengulas lanjut, Anwar berkata langkah reformasi awal yang dilaksana kerajaan berjaya meningkatkan pelaburan ke negara ini.

Itu termasuk penggubalan Akta Kewangan Awam dan Tanggungjawab Fiskal (FRA) 2023 yang menjadikan kerajaan lebih berdisiplin dalam pengurusan ekonomi serta fiskal.

“Akta ini bermakna Menteri Kewangan ambil keputusan menyerahkan sebahagian tugas dia supaya dipantau secara langsung oleh Parlimen, dia tidak terlepas seperti biasa.

“Itu terpaksa saya lakukan kerana ini akan membantu menambah keyakinan kepada masyarakat, pelabur domestik dan luar negara,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.