nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

2 jenis vaksin buatan Malaysia sedang dibangunkan

7 JUN: Dua jenis vaksin Covid-19 buatan Malaysia yang sedang dibangunkan dan dijangka berada di pasaran menjelang tahun 2030.

Untuk masa kini, ia sudah berada di peringkat fasa pertama iaitu ujian pra-klinikal ke atas haiwan.

Ia susulan serangan wabak pembunuh Covid-19 di seluruh dunia tiga tahun lalu, kerajaan mengambil keputusan untuk membangunkan vaksinnya sendiri dalam usaha membendung virus tersebut daripada terus menular di kalangan rakyat.

Ketua Setiausaha Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Datuk Dr. Aminuddin Hassim berkata, pada masa ini Malaysia sedang membangunkan dua calon vaksin Covid-19 yang berada di peringkat penemuan vaksin.

“Terdapat dua jenis vaksin Covid-19 yang sedang dibangunkan iaitu vaksin berasaskan platform virus ternyahaktif dan vaksin yang berasaskan platform Messenger Asid Ribonukleik (mRNA).

“Kajian melibatkan calon vaksin Covid-19 yang berasaskan platform virus ternyahktif ia masih pada peringkat kajian pra-klinikal ke atas haiwan. Jangkaan kajian ini diselesaikan pada Disember tahun ini.

“Dari segi penghasilan calon vaksin Covid-19 berasaskan platform mRNA, ia memerlukan proses penambahbaikan untuk memastikan calon vaksin tersebut dapat menjana protein yang secukupnya supaya analisis peringkat kajian pra-klinikal ke atas haiwan dapat diteruskan.

“Dijangkakan calon vaksin Covid-19 mRNA akan menjalani kajian pra-klinikal ke atas haiwan pada tahun 2024,” katanya dipetik media.

Mengulas lanjut, beliau berkata, fasa klinikal bagi kedua-dua calon vaksin tersebut virus akan bergantung kepada keputusan kajian pra-klinikal ke atas haiwan.

“Bagaimanapun, setelah kajian klinikal selesai, produk vaksin ini memerlukan kelulusan regulatori dan perlu mengenal pasti syarikat pengeluar vaksin.

“Kerajaan turut menyasarkan vaksin ini akan berada di pasaran menjelang tahun 2030 setelah kualiti, keselamatan dan efikasi vaksin tersebut diluluskan oleh NPRA,” katanya.

Pada tahun 2021, MOSTI telah memperuntukkan hampir RM60 juta untuk penyelidikan dan pembangunan vaksin Covid-19 tempatan untuk mengurangkan kebergantungan terhadap bekalan vaksin dari negara lain.

Daripada peruntukan itu, RM54 juta diperuntukkan kepada Institut Genom Malaysia manakala RM2.5 juta untuk pasukan penyelidikan membangunkan vaksin menggunakan teknologi mRNA.

Mengulas lanjut, Aminuddin berkata, pembangunan vaksin manusia adalah kompleks dan mengambil masa kira-kira 10 hingga 15 tahun untuk membangunkan calon vaksin baru.

Katanya lagi, kos pengeluaran vaksin juga adalah berbeza-beza mengikut platform dan kerumitan persediaan selain melibatkan proses serta regulatori kerajaan yang perlu dipatuhi.

“Secara formulanya, bagi membangunkan satu produk vaksin, ia perlu melalui Fasa Ujian Pra-Klinikal ke atas Haiwan dan Fasa Kajian Klinikal ke atas manusia. Ia sangat penting bagi memastikan vaksin yang dihasilkan adalah selamat.

“Sesuatu produk vaksin hanya boleh memohon kelulusan pihak berkuasa yang mengawal selia ubat-ubatan setelah melepasi fasa klinikal ke atas manusia iaitu apabila terbukti selamat dan berkesan digunakan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.