nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Prestasi perniagaan dijangka lebih baik Q4 2020

27 NOV: Walaupun masih pesimistik, golongan peniaga menjangka prestasi perniagaan lebih baik pada suku keempat 2020 dengan menunjukkan tanda-tanda pemulihan.

Perkara itu dinyatakan dalam dapatan Statistik Kecenderungan Perniagaan Suku Tahun Keempat 2020 yang dikeluarkan Jabatan Perangkaan (DOSM) hari ini.

Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata, golongan berkenaan mengunjurkan prestasi perniagaan yang lebih baik pada suku keempat tahun ini dengan tanda-tanda pemulihan, namun kekal pesimis apabila mencatatkan -10.8 peratus berbanding -21.0 peratus pada suku ketiga.

“Persepsi oleh responden bagi suku tahun ini dipengaruhi terutamanya oleh penguatkuasaan semula Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB),” katanya satu dalam kenyataan hari ini.

Menurut beliau, antara kesemua sektor yang diliputi, sektor industri, perdagangan borong dan runcit serta perkhidmatan menjangka perniagaan yang lebih baik pada suku keempat 2020 berbanding suku sebelumnya.

Jangkaan ini ditunjukkan oleh penambahbaikan ketara dalam petunjuk keyakinan sektor Industri serta perdagangan borong dan runcit masing-masing dengan -7.5 peratus dan -8.7 peratus pada suku rujukan berbanding -24.0 peratus dan -22.3 peratus pada suku ketiga 2020, katanya.

Mohd Uzir menambah, kenaikan di sektor industri disumbangkan oleh subsektor pembuatan serta elektrik dan air yang optimis terhadap prestasi perniagaan dengan petunjuk keyakinan masing-masing +7.7 peratus dan +26.4 peratus.

“Begitu juga, sektor perdagangan borong dan runcit turut menyaksikan peningkatan kepada negatif yang lebih baik disokong oleh subsektor perdagangan runcit dengan -1.3 peratus,” katanya.

Beliau memberitahu, sektor perkhidmatan menjangka prestasi yang lebih baik dengan sedikit peningkatan pada suku keempat 2020 iaitu -12.2 peratus berbanding -14.6 peratus pada suku ketiga.

Mohd Uzir menjelaskan, sektor pembinaan merupakan sektor yang paling pesimis dengan -39.1 peratus berbanding -23.7 peratus bagi tempoh yang sama.

Tambah beliau, dari segi hasil kasar, 25.4 peratus responden menjangkakan hasil kasar mereka meningkat pada suku keempat 2020 manakala 37.2 peratus menjangkakan penurunan seterusnya mendorong kepada imbangan bersih -11.8 peratus.

“Pada suku yang sama, 78.3 peratus pertubuhan menjangkakan bilangan pekerja mereka kekal sama walaupun imbangan bersih -9.9 peratus.

“Sejajar dengan itu, 5.9 peratus pertubuhan menjangkakan pertambahan tenaga kerja, manakala 15.8 peratus pertubuhan berhasrat untuk mengurangkan tenaga kerja pada suku keempat 2020,” katanya.

Mohd Uzir berkata, jangkaan peniaga bertambah baik pada Oktober ini sehingga Mac 2021, dengan imbangan bersih keseluruhan mencatatkan -3.7 peratus berbanding -11.2 peratus yang direkodkan sebelum ini.

Beliau berkata sektor industri optimis terhadap prestasi perniagaan dengan imbangan bersih +14.2 peratus berbanding -7.9 peratus bagi tempoh Julai sehingga Disember 2020.

Mohd Uzir memberitahu, prestasi ini didorong oleh jangkaan subsektor pertanian; perlombongan; pembuatan; serta elektrik dan air yang lebih baik terhadap situasi perniagaan.

“Pada masa yang sama, sektor perdagangan borong dan runcit turut menjangkakan prestasi perniagaan yang lebih baik bagi enam bulan yang akan datang dengan imbangan bersih -29.3 peratus berbanding -34.2 peratus yang dicatatkan pada tempoh Julai sehingga Disember 2020,” katanya.

Beliau berkata sektor pembinaan dan perkhidmatan menjangkakan prestasi perniagaan yang merosot dengan imbangan bersih masing-masing -50.0 peratus dan -9.1 peratus bagi tempoh enam bulan ke hadapan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.