nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

IMD: Kerajaan yakin kedudukan Malaysia makin baik

22 JUN : Kerajaan yakin kedudukan Malaysia dalam Ranking Daya Saing Dunia IMD 2025 akan bertambah baik berbanding 2024, dipacu oleh antaranya peningkatan eksport produk berteknologi tinggi.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz berkata penurunan eksport berteknologi tinggi negara, yang mempengaruhi kedudukan Malaysia dalam senarai itu merupakan situasi jangka pendek dan skor tersebut dijangka meningkat bagi ranking 2025.

Katanya, ia susulan terdapat banyak pelaburan baharu daripada syarikat elektrik dan elektronik (E&E) sedia ada di Malaysia serta syarikat multinasional tahun ini.

“Semua (pelaburan) ini akan mula memberi kesan dalam (tempoh) 12 hingga 18 bulan akan datang dan akan menaikkan semula kedudukan kita,” katanya dalam hantaran di laman sosial, lapor Bernama.

Beliau berkata, eksport berteknologi tinggi adalah produk dengan komponen penyelidikan dan pembangunan (R&D) yang tinggi seperti dalam bidang aeroangkasa, komputer, farmaseutikal, instrumen saintifik, kimia dan mesin elektrik.

Tengku Zafrul berkata, penurunan dialami bagi ranking 2024 berikutan penurunan eksport elektronik komunikasi adalah disebabkan penurunan permintaan global dan peningkatan persaingan global.

Contohnya, eksport berteknologi tinggi China dalam 10 bulan bagi 2023 susut 11.4% tahun ke tahun kepada USD728.2 bilion berbanding tempoh sama tahun sebelumnya, manakala Korea Selatan susut 28% kepada USD110 bilion, dan Jepun merosot 10% kepada USD76.9 bilion.

Dalam pada itu, beliau berkata unjuran peningkatan jualan semikonduktor global tahunan sebanyak 16% pada 2024 dan 12.5% pada 2025 akan memberi manfaat kepada Malaysia sebagai pengeksport semikonduktor keenam terbesar dunia.

“Apabila permintaan untuk semikonduktor naik, maka secara automatik eksport berteknologi tinggi negara juga akan naik,” katanya.

Tengku Zafrul berkata, pertumbuhan ekonomi yang stabil, kadar pengangguran terus berkurangan, serta inflasi terkawal akan meningkatkan kedudukan Malaysia pada masa akan datang.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.